LIVSSTIL PERSONLIG UTVECKLING

Lycklig den som lyckan har…!


LYCKA är ett svårbehandlat ämne. Men definitivt intressant och spännande. Och viktigt. För att inte säga det viktigaste. Det är ju lyckokänslan som vi så gott som alltid är på jakt efter, direkt eller indirekt.

Och det är utsikten att få uppleva den känslan som får dig att gå igenom eld och vatten, som kan få dig att offra allt och som får livslågan att inte bara flamma till, utan att glöda – hett och rött.

Vad lycka innebär kan vi nog vara överrens om. Det är en positiv känsla, en känsla av välbehag, av glädje, av förvissning om att saker och ting går ”din väg”. En eufori som lockar fram dina allra bästa sidor och får dig att känna dig praktiskt taget ostoppbar.

Vad som gör just dig lycklig är det dock bara du själv som bestämmer. Eller åtminstone borde det vara bara du som bestämmer… 

För även om vi tror att det är så, så lockas vi tyvärr ofta ut på villovägar när vi ger oss ut på ”lyckojakt”. 

Utan en grundmurad och redan inneboende förmåga att uppleva ”lycka”, så skulle alla materiella ting, alla rikedomar helt förlora sin betydelse i livet. Ingen av dem kan ju av sig själva skänka vare sig dig eller mig varaktig lycka.

Vad som skänker just dig en lyckokänsla är ju faktiskt något, som du själv bestämmer dig för. Alla blir vi ju inte lyckliga av samma saker.

Och det är här som kärnan ligger och väntar på att äntligen få gro och sedan växa. 

Ofta lurar vi oss själva att tro att det är tvärtom. Att tingen, och kanske just de ting som andra säger ger dem lycka, skulle ge även oss lycka, finns det ju egentligen inga belägg för. 

I själva verket är det ”lyckokänslan” som gör att vi verkligen vill ha tingen. När vi är i grunden lyckliga vill vi, och törs vi, drömma och fantisera om något ännu bättre, om ännu mera lycka, om ännu mera glädje.

Men för att vara grundmurat lycklig, varaktigt lycklig, villkorslöst lycklig, hur blir man det?

Allt som du faktiskt behöver göra är att ta vara på lyckan som redan bor inom dig… 

”En liten kattunge lekte ystert med sin svans. Leken förvandlades snart till bistert allvar. Kattungen snodde runt, runt och försökte få fatt i den undflyende svansen. Om och om igen. 

Men svansen bara försvann retfullt precis när han just skulle sätta klorna i den. 

En väl vuxen och erfaren katt fick syn på kattungen och frågade vad han sysslade med. 

Kattungen svarade frustrerat att han hade hört att lyckan bodde i svansen och att han därför försökte fånga den. Då skulle han få ett liv med evig lycka. 

Den erfarnare katten berättade att han också hade hört att lyckan bodde i svansen, men, sa han, jag har också lagt märke till att om jag bara låter bli att jaga den, så följer den mig vart jag går…”

Du är född lycklig. Och du är menad att leva ett fortsatt lyckligt liv. Allt som du behöver har du alltså redan med dig i bagaget när du föds. Du är i grunden en lycklig varelse.

Det här innebär att lyckan har sin boning inom dig. Men frågan som du kanske ställer dig är nog, VAR?

Kanske du, precis som kattungen, jagar efter lyckan, efter dess boning. Kanske förleds du också att söka lyckan utanför dig själv? 

För inte bor väl lyckan egentligen i en fylld plånbok? Eller på bankkontot?

Den finns heller inte i en ny bil, en fantastisk semesterresa eller inte ens i ett lyxigt hem.

Kanske söker du spartanskt efter den i naturen, bland blommor och dofter, i vackra vyer, i vågskvalpet mot ekans skrov en stilla sommarkväll, i vindens svalka eller i solens värme?

Inte ens där finns den, egentligen.

Den finns inom dig. Bara inom dig. 

Den finns i den mystiska rymd inom dig där drömmar och fantasier ges möjlighet att tumla omkring fritt och ohämmat och göra anspråk på en utvidgning av dig och din förmåga. Det är där och bara där, som du hittar hemligheten. 

Dina önskningar om något bättre, om något mer, är egentligen inget annat än ”lyckan” inom dig som söker sig ut, för att befästas, att komma till uttryck, att visa sig för världen. Och det är bara du som kan ge den möjlighet till det.

Det är när du inser det här, som förändringen, miraklet sker.

Det först då som lyckan kan komma till uttryck även när solen går i moln, när den lätta sjöbrisen övergår i storm, när sorgen vill slita dig i stycken och till och med när rädslan slår sina vassaste klor i dig.

Det är då, som lyckan till och med kan visa sig över en missad putt ute på golfbanan, över en besvikelse, över ett gräl, över en oförrätt…

Det är först då som lyckan ges möjlighet att följa dig – vart du går.

Bejaka dina drömmar. Och låt dem komma till uttryck under den enda tid du har till förfogande. I stunden där du befinner dig. I ögonblicket där du just nu är närvarande.

Tillåt dig själv att tro på ögonblickets möjligheter. Njut och tillåt dig att glädjas. Av det du lär dig, av det som gör att just du utvecklas, av att du kan tillåta förändringen att ske. Av att du älskar livet…

Jag påstår inte att det alltid är så enkelt. Allt är ju svårt innan det blir enkelt. Själv är jag långt ifrån att ha nått ända fram. Men jag har bestämt mig för att göra ett ärligt försök.

Och jag önskar av hela mitt hjärta att du också hänger på under den resan…

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer