HÄLSA LIVSSTIL PERSONLIG UTVECKLING

60+..? Resten av ditt liv börjar NU..!


När åldrandet ses på som ett långsamt framskridande nederlag fram emot det definitiva slutet, så är det lätt att tro att möjligheterna begränsas och försvinner när man har passerat 60 års ålder. Pensioneringen närmar ju sig och inombords gnager måhända en känsla av att man snart inte ens behövs längre…

Men sanningen är den att hela livet är som en resa, där nya äventyr kan vänta efter varje kurva längs livets slingriga väg. Och det oavsett vid vilken ålder du just nu befinner dig. Att fylla 60 behöver därför, och naturligtvis, inte innebära slutet på någonting. Det kan förstås lika gärna innebära en ny början på en likaledes ny och spännande fas av livet. En fas fylld av möjligheter att utforska, motiveras av och naturligtvis fortfarande bli till något att njuta i fulla drag av.

Erfarenhet är en av de största tillgångarna som du kan skaffa dig under din livsresa. Vid 60 års ålder har du naturligtvis samlat på dig många skiftande upplevelser som har bidragit till alla dina kunskaper och visdomar. Denna bank av pur rikedom kan du använda för att skapa en fortsättning av det liv som du trots allt fortfarande framlever. Och att din visdom behövs, även i vår tids snabbt föränderliga Värld kan du lita på. Den behövs. Och därför behövs även du.

För många människor är just 60-årsåldern den tid då de äntligen kan prioritera sig själva mer. Barnen har flyttat hemifrån och lever sina egna liv. Karriären har stabiliserats, och det finns mer tid och frihet att fokusera på personlig tillväxt och uppfyllande av de egna drömmar som tidigare bara har skjutits på framtiden. 60 års åldern, och åren som kommer därefter, kan därför bli den tid då du återupptäcker dina gamla passioner och då lusten att utforska nya intressen andas nytt liv inom dig.

För den som är intresserad av att fortsätta sitt arbete, finns det många möjligheter att utforska. Många arbetsgivare uppskattar den rika erfarenhet och stabilitet som äldre arbetstagare fortfarande kan erbjuda. Dessutom finns förstås möjligheten att starta egna företag eller arbeta som konsult inom den bransch där du har varit verksam, vilket kan ge dig både mer frihet och fler möjligheter inom områden där du fortsättningsvis kan dra nytta av din förvärvade expertis.

Men livet handlar förstås inte bara om arbete. Det handlar också om att skapa meningsfulla relationer, utforska nytt och spännande, och att på olika sätt bidra till trivsel, trygghet och utveckling. Vid 60 års ålder hittar du kanske nya möjligheter att äntligen göra de resor du alltid har drömt om, att engagera dig i givande välgörenhetsarbete eller att delta i lokala samhällsprojekt. Det kan bli en tid då du omger dig med människor som inspirerar och stöttar dig i dina drömmar. Det blir mer tid för att verkligen uppskatta livets långa rad av ögonblick. Trots allt kan även den tid, som just nu kanske syns kort men som trots allt forfarande ligger framför dig, innebära att du fortsättningsvis kommer att leva både mer och längre… 

Visst, åldrandet kan innebära en del fysiska och mentala förändringar, men det betyder inte att du behöver låta det hindra dig från att fortsätta leva ett meningsfullt och aktivt liv. Med en sundare inställning, hälsosammare vanor och stöd från nära och kära, kan även du fortsätta att utvecklas och blomstra långt efter att du har fyllt både 60, 70 och 80 år.

Så omfamna livet även om du redan fyllt 60+ med öppna armar och sprittande lust för de nya äventyr som helt säkert ligger och väntar runt hörnet. Det är aldrig för sent att börja skapa de förändringar som behövs för att du ska känna att du lever dina drömmars liv. Gör varje dag till en ny möjlighet att fortsätta utforska, lära och utvecklas. 

Livet börjar naturligtvis inte vid 60, men likväl kan du låta det fortsätta få bli en ny början på en fantastisk resa som ger dig ett längre, lyckligare och fortfarande meningsfullt liv. Du kan, om du vill, låta livet få börja en ny början…

© Björn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer