LIVSSTIL MENTAL TRÄNING PERSONLIG UTVECKLING

Lektion 1 – i livets skola…Vi är alla under utveckling. Och vi är alla utvecklingsbara. Under hela livet. Det här betyder att du fortfarande har mycket kvar att lära. Och som med allting, så kan du själv välja hur du vill se på detta. Som något jobbigt..? Eller som en spännande möjlighet..? 

Livets skola är evig och obönhörlig. Och krävande. Alla måste vi igenom den. Du kommer inte att få några betyg, det går inte att ”fuska” sig igenom lektionerna och lär du dig inte det du behöver, så får du göra om lektionen. Ända tills du har lärt dig. Först därefter kommer du att kunna gå vidare (..eller FÅ gå vidare…) till nästa steg i utvecklingen.

De allra flesta brukar fastna redan på den första och allra viktigaste lektionen. Det kan därför finnas goda skäl att repetera just den. Läs, lär och gå vidare. Det du behöver lära dig är egentligen lika självklart som enkelt.

Den första lektionen i Livets Skola..

”Jag har missat över 9.000 målkast under min karriär. Jag har förlorat nästan 300 matcher. 26 gånger har jag fått förtroendet att ta hand om ett matchavgörande straffkast…och missat. Jag har misslyckats igen och igen och igen under hela mitt liv. Och det är därför som jag lyckas.”

/Michael Jordan professionell basketspelare

För er som kanske inte känner till Michael Jordan, så kan jag berätta att han betraktas som världens bästa basketballspelare genom tiderna. Nu är det inte bara Magic Jordan som kan berätta likartade historier om hur framgångarna i själva verket alltid är ackompanjerade av ständiga ”misslyckanden”. Det berättas t.ex. att Thomas Edison, när han uppfann glödlampan, ”misslyckades” 10.000 gånger innan han tillslut fick till det. Ändå betraktas de båda, med all självklarhet, som mästare i att lyckas. Du var förresten själv en mästare på att lyckas en gång i tiden. Du var en mästare på att lära dig nya saker. Och det var du, bland annat därför att du aldrig ifrågasatte det självklara i påståendet att…

…”allt är svårt innan det blir enkelt…”

När du var barn och livet lekte, när allt var kul och spännande och när solen alltid tycktes skina, så ”misslyckades” du nästan alltid. Men du fortsatte och fortsatte, igen och igen och om igen. Tills du lyckades. Varpå du gick vidare med nya upptåg, nya idéer och nyförvärvade kunskaper och färdigheter…för att möta nya ”misslyckanden”. Du var oförtröttllig och praktiskt taget ostoppbar. Du var helt enkelt lyckligt upptagen med att lära dig – att lyckas. Och därför också lyckligt omedveten om möjligheten ”att misslyckas”. Det var ju av missarna, som du lärde dig…

Det finns inga ”misslyckanden” – bara misstag.

All inlärning av nya färdigheter förutsätter att du ger dig i kast med uppgiften att försöka. Det är det enda som kan begäras av dig och det enda som du någonsin kan begära av dig själv. Försök. Ingen, i synnerhet inte du själv, kan kräva att allt ska lyckas till punkt och pricka varje gång varje gång du försöker. Du kan fortsätta att försöka. Och du kan göra det utan att tveka inför eventuella misstag. Vad du håller på med är ju att försöka lära dig att lyckas.

Lyckas du inte första gången, så kan du försöka igen. Och om och om igen. Tills du har lärt dig.

Misstagen är inget annat än dina bästa bundsförvanter längs ”framgångens väg”. Det är misstagen, och egentligen bara misstagen, som kan berätta för dig vad du skulle behöva göra annorlunda.

Lär av dem. Gör inte om samma misstag varje gång. Sök istället efter nya sätt att göra det, som du vill åstadkomma. Och fortsätt sedan – tills du lyckas…

Uppmaningen.

Ge aldrig upp! Det är ett misstag att göra det. Vad du än skulle vilja göra, och försöker att åstadkomma, så finns det ett sätt, även för dig, att göra det på. Fortsätt med att försöka. Om och om igen. Och om igen…

Jag håller tummarna för dig.

Varma hälsningar,

Björn SolumLeave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer