HÄLSA MOTION OCH FYSISK TRÄNING PERSONLIG UTVECKLING

Låt fettreserverna ”SMÄLTA” bort…


Du har ansenliga mängder med fett lagrat i kroppen. Fettet finns i kroppen för att det behövs där. Förutom att tjänstgöra som energireserv, så har det flera andra viktiga uppgifter, bland annat som ”isoleringsmaterial” och ”stötdämpare”. Innan Du börjar tänka på att reducera fettmassan i kroppen, så bör du därför fråga dig om du verkligen behöver det för att må och fungera bättre. I många fall så är det nämligen inte så. Och försöker du ”banta bort” något som du egentligen behöver ha kvar, så kommer din egen kropp bara att sätta sig på tvären. Den bryr sig nämligen inte ett dugg om vad veckotidningarna och modeskaparna vill att du skall tycka och tänka om hur du ”borde” se ut… 

Bestämmer du dig ändå för att du nog skulle må litet bättre av att minska på fettmassan, så vill jag redan här tala om för dig att det kommer att ta tid och måste få ta tid.

Som alltid när det gäller träning, så finns det inga genvägar. Däremot en hel del ”senvägar”. Eftersom den här artikelserien handlar om din sommarträning och eftersom sommaren ju trots allt snart är över, så tycker jag att det är lämpligt att vi siktar in oss på en till synes ganska blygsam minskning av fettmassan. Så låt oss för enkelhetens skull sikta in oss på 1 kg.

Först litet enkel matematik.

Eftersom fettmassan i kroppen utgör en energireserv, så kommer massans storlek att avgöras av balansen mellan intagen och förbrukad energi. Det här innebär att om du stoppar i dig mer än vad du förbrukar, så ökar reserverna. Förbrukar du däremot mer än vad du stoppar i dig, så kommer den energi som du behöver att till dels tas från dina fettreserver, med resultat att  fettmassan på sikt minskar.

Svårare än så är det egentligen inte. Ät mindre och förbruka mer, så kommer dina fettreserver att minska. Svårigheterna brukar uppstå när man inte riktigt har förstått att det är balansen mellan intag och uttag som avgör. Äter du mindre, så orkar du ofta också mindre. Du blir mindre aktiv och balansen mellan intag och uttag återställs. Rör du dig mer, så blir du hungrigare. Du äter litet mer och vips så är balansen återställd igen. Ingenting händer och frustrationen växer…

1 kg fett har ett energiinnehåll om 9.000 kalorier. Vill du minska din vikt med 1 kg fettmassa från dina energireserver, så måste du alltså förbruka 9.000 kalorier mer än vad du stoppar i dig. Tro mig – det är MYCKET! 

Låt säga att du lyckas hålla ”balansvågen” på minus 100 kalorier per dag. För att komma upp i de 9.000 kalorierna, så behöver du hålla på under 90 dagar. Det kommer att kräva en hel del av dig, men du kan säkert klara av det utan några större problem.

Tycker du att du klarar av litet mer disciplin, så kan vi tänka oss att du siktar in Dig på minus 200 kalorier per dag. Det kommer att ta 45 dagar. Jag sa ju tidigare att du måste räkna med att det tar tid, eller hur..?

Med mycket disciplin och med risk för att du kommer att må dåligt och kanske till och med förlorar ditt goda humör, så kan du kanske klara av minus 300 kalorier per dag. Det kommer då ”bara” att ta 30 dagar för dig att minska fettmassan med detta enda lilla kg.

En liten ”kursändring” ger på sikt stora förändringar.

Att minska på fettmassan tar tid. Räkna inte med något annat. Din träning bör anpassas efter det. Ska du kunna uppnå det du vill, så behöver du sätta upp ett program som du orkar följa under lång tid. Och det bästa sättet att göra det på är att göra bara en liten ”kursändring”.

Skulle du köra en båt över Atlanten och strikt följa en viss kurs, så skulle du till exempel kunna hamna i New York. Om du istället väljer en kurs som bara skiljer sig en enda grad i förhållande till den första, så kommer du att hamna på en helt annan plats långt ifrån New York. Denna lilla kursändring märks först inte ens, men ger efter många dagars seglats ett helt annat slutresultat.

På samma sätt bör du se på din ”fettförbränningsträning”. Gör bara en liten ”kursändring” och ge sedan kroppen tid att skapa det resultat, som du eftersträvar!

Skruva upp ”tomgången” – men bara litet grand.

En bil vars gaspådrag skruvas upp aldrig så litet kommer att förbruka mer bränsle än innan. Under loppet av ett helt år, så kommer det att märkas i plånboken. 

På samma sätt kommer bara en liten uppjustering av ditt ”gaspådrag” att märkas tydligt på längre sikt. Du kommer att få ”betala” med minskade fettreserver. 

Vad du behöver göra är att ”skruva upp” din vardagliga aktivitetsnivå. Men bara litet, litet grand. Just det här är viktigt. Kom ihåg att du skall orka hålla på under många dagar!

Ett enkelt, men mycket effektivt, sätt att göra det här på är att förändra sättet som du ser på dig själv. 

Förändra din självbild med förändrade AFFIRMATIONER.

En affirmation är en bekräftelse av något. ”Solen är varm” är en affirmation, som alla kan hålla med om är sann. ”Jag är tung och klumpig” skulle kunna vara en annan, som just du håller med om.

När en affirmation upprepas tillräckligt många gånger, och kanske även bekräftas av vad andra säger, så förändras den från att bara vara ”något som man säger” till en vedertagen trosföreställning. Till en ”sanning” som påverkar den som tror på den i allt vad hon gör. 

På så sätt kan ett till en början oskyldigt uttalande styra dig under hela ditt  liv. Allra störst påverkan tycks de affirmationer ha som uttalas i det tysta. De som du tyst, tyst viskar i ditt eget öra.

Det här kan ge dig en lysande möjlighet till självpåverkan, som rätt använt kan hjälpa dig att höja din aktivitetsnivå så mycket, eller så litet, som just du behöver.

Kan uttalandet om att ”Du är tung och klumpig” få dig att välja hissen istället för trapporna, så kommer ett uttalande om att ”Du är lätt och rörlig” att så småningom kunna få dig att välja trapporna istället för hissen… Ett uttalande om att ”du njuter av att använda kroppen” kan göra dig mer benägen att kliva av bussen några hållplatser innan och istället ta en promenad den sista biten… Osv…

Den enkla metoden.

Metoden som du skall få lära dig här är enkel, men effektiv.

  1. Skapa fyra enkla affirmationer som uttrycker hur du skulle vilja se ut och fungera.
  2. Skriv ner dem på ett litet kort, som du kan stoppa ner i plånboken eller handväskan.
  3. Ta fram kortet och läs affirmationerna tyst men inlevelserikt 3 gånger vardera, 3 gånger om dagen. Låt dem sedan vara. Fundera inte, analysera inte, bara låt dem sjunka in i medvetandet.

Har du svårt att själv komma på egna affirmationer, så kan du t.ex. pröva följande:

  • ”Jag blir lite lättare och rörligare för varje dag som går!”
  • ”Jag njuter av att använda kroppen!”
  • ”Min kropp är ett underverk och fungerar perfekt!”
  • ”Jag rör mig fritt och lätt för att jag själv vill det!”

Du kanske tycker att det här verkar fånigt. Men det fungerar faktiskt så här. Vad du säger till dig själv om dig själv har en otrolig inverkan på hur du beter dig. Snarare förr än senare, så kommer du att ha gjort den ”kursändring”, som på sikt kommer att göra hela skillnaden.

”Morgonstund har guld i mund”

För dig som som har tid och som vill ta till vara sommarens möjligheter till litet extra aktiviteter, så vill jag rekommendera långa och lugna promenader innan frukost. Den låga intensiteten i det fysiska arbetet och de låga blodsockernivåerna efter nattvilan gör att energin som du behöver kommer att tas direkt från fettreserverna. Promenera 1 timme i lugn takt innan frukost 3-5 gånger i veckan. Det är en lisa för själen och förödande för fettreserverna.

Lycka till!

© Björn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer