HÄLSA MOTION OCH FYSISK TRÄNING

Om genvägar…och…SENvägar i din fysiska träning.


Det har blivit sommar och tid för gräs och grönska att gro och för lusten och fägringen att spira. Sommaren innebär också tid för lata dagar vid sjön, för sommardoppen i hav och sjöar, för shorts och korta kjolar. Kanske har sommarplaggen redan åkt fram ur garderoben och fått åka tillbaka in i samma garderob eller till och med kasserats och slängts bort. Och kanske har det därför och återigen visat sig att det är dags – för årets sommarryck i motionshallar och ute på skogsstigarna. 

Många har bråttom med träningen den här tiden. Sommaren är ju kort och överflödskilona ska bort – kosta vad det kosta vill…

Det blir tyvärr ofta självplågeri, självsvält, asketism och ständig trötthet som får ”betala” vad det kostar. Ju mer, ju hårdare och ju mera plågsamt – ju effektivare tror många att träningen blir. Ingenting kan dock vara mer felaktigt. Effektiv träning behöver inte alls vara plågsam. 

Att leta efter genvägar när det gäller träning är ett lönlöst företag. Det finns nämligen inga genvägar. Det påståendet gäller all träning och kanske i synnerhet den fysiska träningen. Däremot så finns det många SENvägar, det vill säga vägar som till och med kan leda dig bort ifrån det som du egentligen vill åstadkomma.

Effektiv träning.

Effektivitet handlar inte, som många kanske tror, om att göra så många saker som möjligt på så kort tid som möjligt. Effektivitet handlar om en enda sak – att göra de rätta sakerna.

En självklar fråga blir då:

”Vilka är då de rätta sakerna att göra när det handlar om att träna effektivt..?”

Frågan kommer dock att hänga löst i luften tills den sätts in i ett sammanhang. Den behöver i själva verket bara formuleras om litet grand:

”Vilka är de rätta sakerna att göra, för att jag skall kunna åstadkomma det som jag vill uppnå?”

Skall du kunna träna effektivt, så måste träningen planeras med hänsyn till de resultat, som du eftersträvar. En definition på effektiv träning skulle därför kunna vara:

”Effektiv träning är den träning som leder dig fram till dina målsättningar med träningen.”

Ännu effektivare blir träningen, om den leder dig ännu snabbare fram till målet. Den effektivaste träningen kan därför bara vara den träning som leder dig på det snabbaste viset fram till dina målsättningar. Den som tar dig den ”rakaste vägen” från utgångsläget till målet.

Den första förutsättningen för att träningen ska kunna bli effektiv.

Att bara kasta sig rakt ut i ”motionsdjungeln” utan att i förväg ha bestämt vart du vill uppnå med din träning skulle kunna jämföras med att sätta sig i en bil och bara köra iväg utan att veta var du ska. Du kommer att bara att ”köra” planlöst omkring och hamnar förmodligen tillslut bara ”någon annanstans”.

All effektiv träning måste därför börja med att du inför dig själv bestämmer vad det egentligen är, som du vill uppnå med träningen. 

Det är nämligen först då, som frågan om VAD du behöver göra kan besvaras. Ännu enklare blir det att besvara frågan, om du kan precisera exakt vad du vill.

Ditt första träningspass bör därför bestå i att du sätter dig ner i lugn och ro och funderar en stund över vad du egentligen vill uppnå. Sätt upp realistiska mål, som du har en chans att uppnå inom den korta tid som står till förfogande innan ”sanningens ögonblick” är inne och du måste bekänna färg på badständerna eller i trädgården.

Ska du ha en chans att klara det, så måste denna första förutsättning allra först vara uppfylld.

  • Kanske vill du minska ett par kilo i vikt innan badsäsongen kommer igång på allvar?
  • Kanske är det ”bilringarna” runt midjan som du vill åt?
  • Kanske känner du dig trött och slutkörd efter ett helt år av arbete och vill ”komma i form” och få krafterna tillbaka igen?

Jag törs lova dig att det inte alls behöver vara vare sig svårt eller plågsamt att uppnå ovanstående. Däremot kan det behövas mer tid än vad du hoppas – och kanske förleds att tro.

Vill du lära dig mer om fysisk träning och hur du effektiviserar din träning, så hittar du inspiration och fler artiklar i ämnet genom att KLICKA HÄR!

© Björn Solum

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer