LIVSSTIL PERSONLIG UTVECKLING

Våga…och vinn!


När Du hör talas om risker, så kanske Du i första hand tänker på extrema risker. Sådana som får äventyret att kittla på gränsen till det outhärdliga och som många gånger till och med kan innebära direkt livsfara.    

När jag i den här artikeln tänker tala om risker och risktagande, så kommer det att handla mer om alla dessa smårisker, som Du kanske inte ens tänker på att Du tvekar inför ibland.    

Just sådant risktagande i det lilla har stor betydelse för hur Dina dagar utvecklar sig. Det är nämligen först när Du tar en risk, som Du ger Dig själv möjligheter att växa och ta ännu några kliv framåt i livet. 


Du kan trots allt inte leva utan att utsätta Dig för risker. Så fort Du kliver ur sängen om morgonen, så tar Du en risk. Ingen stor sådan, men ändå en risk. Det är fler än en som har brutit både armar och ben, det första de gjort om morgonen. Och skulle Du av den anledningen välja att stanna kvar i sängen, så tar Du ändå en risk – att gå miste om det, som dagen och livet har att bjuda på.   

En risk gömmer alltid en möjlighet. I synnerhet alla de där små personliga riskerna, som i värsta fall kan få någon att titta litet konstigt på Dig, men som i bästa fall kan öppna dörren till ett i all mening rikare liv.   

Att ta en liten risk på det personliga planet innebär att Du tar ett litet steg utanför det, som Du normalt litar på att Du klarar av.    

Alla har vi vår alldeles egna bekvämlighetszon, den snäva sfär inom vilken vi känner att vi litar på vår förmåga. När Du befinner Dig utanför den zonen, så kan det kännas som om Du är ute på för djupt vatten. Osäkerheten, fumligheten och hjärtklappningen kan få vem som helst att snabbt dra sig tillbaka. Tillbaka in i det invanda, det vardagliga, det samma gamla vanliga…   

Men det är där, bortom bekvämligheten, som utvecklingen och tillväxten finns. Det är när Du går utanför Din alldeles egen bekvämlighetszon, som Du sätter fart på livet. Det är där, som Du hittar de nya möjligheterna, det där sprudlande engagemanget, de nya förhoppningarna, de spännande framtidsperspektiven, glädjen, segersötman, lusten, ja livet självt…   

Helt sant – ju större risk, desto större kan också vinsten bli. Men det är också sant att många små risker kan ge många små vinster. Och summan av många små vinster kan tillslut också bli mycket stor.

Du skulle till exempel kunna:

 • säga något uppskattande till någon och strunta i hur det uppfattas, trots att den andre är av motsatt kön…
 • betala fikat för någon annan, trots att Du riskerar att han/hon aldrig bjuder igen…
 • säga vad Du egentligen tycker för en gångs skull, trots att Du inte har en aning om hur det kommer att tas emot…
 • satsa på ett litet svårare, men vinnande, slag ute på golfbanan, istället för ”att ta det säkra före det osäkra”…
 • säga förlåt, trots att Du tror att det skulle uppfattas som en svaghet från Din sida…
 • be chefen om ett gott råd, eller, varför inte, ge chefen ett gott råd själv…
 • ”ge det där lilla extra” av Dig själv på jobbet, trots att ingen förväntar sig det…
 • själv ta initiativet till ”att sluta fred”, trots att Du tycker att det ”alltid” är Du som gör det…
 • hoppa över nästa cigarett, trots att Du är ”helt säker” på att Du behöver just den för att slippa abstinenssymptomen just då…
 • släppa före i trafiken även om det egentligen är Du som har förkörsrätt…och det bara för att trafiken skall flyta litet bättre…
 • ställa en personlig fråga till någon, trots att det är första gången som ni träffas…
 • ge Dina tonårsbarn befogenheter att ta egna ekonomiska beslut, bara för att se vad som händer…
 • säga ”javisst, självklart”, trots att Du normalt skulle ha sagt ”aldrig i livet”…

Våga – och vinn kära läsare. Världen, livet och möjligheterna väntar på Dig. Lycka till!

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer