MENTAL TRÄNING

Ge ögonblicket en chans!


Livet – som en lång rad av ögonblick…

Det som har varit, har redan varit och kan inte vare sig förändras eller göras ogjort. Och det som kommer, kommer när det kommer. Det enda du har, verkligen har och kan göra något av och med, är det du har just nu. I det här ögonblicket.

Ett ögonblick föds ur det som var innan och övergår sedan i det som kommer. Men det som är, det som är verkligt, existerar bara i det här ögonblicket.

Och ändå, så låter vi så ofta ögonblicket gå förlorat i ånger och olust över det som varit eller oro och ännu mera olust över det som kanske kommer…

Ditt liv byggs i själva verket upp av en enda lång rad av ögonblick.

Dina, att njuta av, eller att våndas i… 

Valet är ditt. Faktiskt bara ditt. Och med tanke på att varje ögonblick föds fram ur det som var innan, så borde väl valet egentligen vara ganska självklart, eller hur…?

Njutning eller vånda…? Lycka eller olycka…? Hopp eller förtvivlan…? En timme eller 3600 sekunder…eller…ett oändligt antal ögonblick…? 

Öva upp din medvetenhet! 

Din egen värld är proppfull av händelser. Full av intryck. Du är medveten om en hel del. men omedveten om det mesta.

Ett av de där riktigt stora problemen för nutidsmänniskan är att hon alltför ofta riktar uppmärksamheten mot sådant, som hon känner sig förpliktigad att uppmärksamma. Mot sådant som andra tycker är viktigt.

Det som är viktigt för dig får oftast komma i andra hand och ibland till och med i tredje…

Vi lever på så vis i en värld full av förpliktelser gentemot andra, gentemot samhället, arbetsgivaren, staten, gentemot allt möjligt. Tyvärr glöms det alltför ofta bort att den första och största ”förpliktelsen”, den har du gentemot dig själv.

Det kan vara dags att återta åtminstone en del av det som är ditt. Det som just du njuter av och gläds åt. Det som får just dig att känna ”lycka”. Riktig lycka. Den som är vilkorslös.

För den finns faktiskt fortfarande. Och den är närmare än du tror. Allt som du behöver göra är bara att stanna upp för – just det – ett aldrig så litet ögonblick.

Gör det! Stanna upp i läsningen av den här artikeln. Se dig omkring istället. Sök upp något som du känner att du tycker om, en tavla, en utsikt från ett fönster, en prydnadssak, en blomma, vad som helst. Ägna en liten stund av uppmärksamhet åt detta lilla. Njut av det, gläds åt det,…älska det för ett ögonblick. Kom sedan tillbaka till läsningen.

– – – – –

Det där kändes väl inte så dumt, eller hur? Att stanna upp för ett aldrig så kort ögonblick ger lisa för själen. Det brukar vara det första man märker. Oroskänslor och irritiationer tenderar att klinga av och till och med försvinna.

Det som stör, förlorar sin betydelse när du plötsligt upptäcker att det du tycker om får den uppmärksamhet som det sannerligen förtjänar. 

Vad du kanske inte vet är att den här lilla övningen, på sikt, också förbättrar din koncentrationsförmåga. Du riktar din uppmärksamhet mot något som intresserar dig och sugs på så sätt in i ett allt mindre uppmärksamhetsområde.

Dina sinnen fokuseras på det som du gläds och njuter av, själen njuter och kroppen svarar med känslor av välbehag som den vill återvända till. Om och om igen.

Gör det till en vana att stanna upp på det här viset med jämna mellanrum. Du kommer snart att upptäcka fler och fler saker, som är värda att uppmärksamma. 

Har du inte tid, säger du?  

Visst har du tid! – Visst har du tid att låta själen sjunga, dansa, glädjas och älska… 

Vad du i själva verket inte har tid att förlora, är de ögonblick som fyller ditt liv med villkorslös lycka…

Håll lågan vid liv. Återvänd gärna hit till bloggen med jämna mellanrum. Jag hoppas att du då kan hitta nya, spännande och intressanta artiklar som kanske kan förändra dagen till det bättre.

© Björn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer