MOTION OCH FYSISK TRÄNING

Släpp loss krafterna!


Av tradition och av gammal hävd så brukar den del av träningen, som syftar till att förbättra de rent fysiska egenskaperna, struktureras upp i olika delmoment.

Vi tränar styrka, vi tränar rörlighet, vi tränar teknik, vi tränar kondition och så vidare vid sidan av den direkta träningen i den motionsidrott, som vi har valt. 

Detta är en del av träningen som ofta tar mycket tid och energi. Av många upplevs denna del av träningen som tråkig men som ett nödvändigt ont.  

Vi försöker tvinga kroppen till bättre prestationer genom långvarigt och hårt kroppsarbete. ”Det finns inga genvägar – det är hård träning som gäller…” brukar det heta. 

Det är svett, smärta, plågor… – och olust – som skall göra susen.

Ingenting kan dock vara mer felaktigt. 

I själva verket är det LUST och GLÄDJE, som kommer att göra susen och som faktiskt kommer att göra hela skillnaden. Det är nämligen när Du själv verkligen har lust att genomföra något, som kroppen börjar på att göra som Du vill att den skall göra. Det är nämligen då som krafterna släpps lösa.

För några år sedan så gjordes ett intressant test. En elitidrottsman skulle under en dag följa en treårings framfart i tillvaron. Han skulle göra precis samma saker som treåringen gjorde. Ett speciellt rum hade iordningställts för testet.

Rummet innehöll likadana saker som rummet där treåringen höll till. Där fanns likadana leksaker, likadana möbler och så vidare, men med den skillnaden att alla saker hade anpassats till elitidrottsmannens kroppsstorlek så att storleksproportionerna mellan saker och människa blev lika för barnet som för idrottsmannen.

När barnet klättrade upp på sin stol, så skulle idrottsmannen göra samma sak på sin stol. När treåringen vände upp och ned på sin leksakslåda så skulle den andre vända upp och ner på sin. Och så vidare.Testet avsåg att jämföra treåringens prestationsförmåga med vad en topptränad elitidrottsman kan prestera.

Hur det gick…?

Idrottsmannen tvingades att ge upp efter bara några minuters ”lek”. Han hängde helt enkelt inte alls med i svängarna.

Treåringen fick man låta leka en stund till efter testets avslutande. Han hade helt enkelt ingen som helst lust att sluta leka i det spännande rummet.

En liten parvel på tre år – med en treårings fysiska begränsningar men med en perfekt och naturlig balans mellan alla sina resurser och med en naturlig upptäckarglädje och leklust – tog enkelt knäcken på en topptränad idrottsman med, som vi får anta, mödosamt upptränad fysik men med mycket mindre upptäckar- och leklust.

Om Du tänker tillbaka på någon händelse i Ditt liv, där Du verkligen genomförde en topprestation, en händelse där Du verkligen kände att Du kunde utnyttja alla Dina resurser fullt ut, så törs jag garantera att händelsen innehöll ett rikt mått av lust och glädje.

Du kände garanterat en oemotståndlig lust att göra just det som Du just då höll på med. Lusten var så stark att Du inte ens funderade på om Du kunde eller inte, eller ens om Du orkade eller inte. Du bara gjorde det. Och Du njöt i fulla drag. De krafter som Du behövde – de släpptes bara loss.

Action point.

Vill Du kunna utnyttja Dina fantastiska resurser fullt ut – skapa LUST att genomföra det Du står inför att göra. Försök att hitta utmaningen, lekmomentet, njutningen och glädjen, det som motiverar just Dig personligen i det Du gör.

Dina krafter kommer att öka, Din uthållighet likaså, Din förmåga kommer att växa. Och dessutom kommer Du att ha kul också – på riktigt.

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer