HÄLSA LIVSSTIL PERSONLIG UTVECKLING

Välkommen…till paradiset!


Häromdagen samtalade jag med en god vän. Vi kom att tala om vad vi ansåg skulle kunna definieras som ett paradis på jorden.

Min gode vän menade att det inte finns något som enhetligt skulle kunna kallas för ett ”paradis”. Om han ändå skulle välja ut något, så skulle det i så fall vara en plats där det råder omväxling, en plats där intrycken förändras och aldrig tillåts att skapa tristess och långtråkighet. 

Han berättade en historia för mig.

Historien handlade om en kvinna och en man, som genomförde sitt livs drömresa bland Söderhavets paradisiska öar i en segelbåt. Resan förvandlades snart till ett inferno av stormar och enorma vågor och en ständig kamp mellan liv och död.

Efter många dagars kamp mot havets fasansfulla krafter, så kunde paret äntligen söka nödhamn i en vik. 

När de seglade in i lugnvattnet i viken, så kunde de inte tro annat än att de hade hamnat i paradiset. Längst in i viken låg en vit sandstrand och bakom den en liten by av låga hyddor och strandhus. De långa och slanka palmerna rörde sig bara lätt i vinden.

Byns invånare kom dem till mötes och hjälpte dem iland. De välkomnades av varma leenden och på kvällen ordnades en fest till deras ära.

De stannade kvar i viken och i deras nyfunna paradis.

Dagarna gick, och kvinnan och mannen blev snart en del av den vardagliga lunken i den lugna byn. Paradiset förvandlades till något, som bara var – det vanliga. 

Kort tid därefter, så lämnade paret ”paradiset” i viken. Vid avfärden så avslöjade många av byns invånare sina drömmar om en tillvaro bortom lugnet och idyllen. De längtade bort från vardagen, bort från långtråkigheten…

För dem fanns paradiset någon annanstans.

Action point

Den korta historien kan berätta flera saker för Dig.

Den skulle kunna visa Dig att Du kanske redan befinner Dig i ”paradiset”, var Du nu än befinner Dig. Kanske är det bara så att platsen där Du bor, sedan länge har förvandlats till ”det vanliga”.

Hur länge sedan är det som Du tog Dig tid att verkligen njuta av allt det vackra och goda, som Du trots allt har runt omkring Dig

Historien skulle också kunna visa Dig motsatsernas betydelse för allt som vi upplever i tillvaron.

Vad vore egentligen ”paradiset” utan ”helvetet”? Vad vore lugnet utan oron? Vad vore tryggheten utan otryggheten? Lusten utan olusten? Äventyret utan monotonin? Glädjen, om inte sorger och ledsamheter fanns?

Om så bara för idag, bara under den här morgonen, kanske bara under nästa minut…njut av skönheten som finns helt nära, kanske i höstlövet som blänker så vackert i regnet, i den mäktiga stormen över havet, i musiken som kommer ur bilradion, ur leendet som Dina nära och kära bjuder dig på…

Letar Du, så finner Du – skönhet, lugn, glädje, trygghet – allt det som ett paradis innehåller.

1 Comment

  1. ☀️Tack Björn för att du delade den här så vackra och tänkvärda filmen och länken – hoppas att mina kompisars tittar in också 🤗

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer