MOTION OCH FYSISK TRÄNING PERSONLIG UTVECKLING

Lek fram toppformen!

För den som känner sig ur form, trött och orkeslös, så är det sällan som mer och intensivare träning är det bästa och rätta  receptet.

Att känna sig ”ur form” och orkeslös är, för en normalfrisk människa, i första hand en subjektiv KÄNSLA. Precis som känslan av att ”vara i form”. Först i andra hand är det en fråga om Din faktiska fysiska förmåga.

Kanske har Du själv upplevt någon gång hur krafterna plötsligt bara fanns där. Nästan som ur tomma intet, precis när Du som allra bäst behövde dem. 

Minns Du skoltiden? Hur minuterna tycktes vara längre än timmar under långtråkiga lektioner och hur Du knappt orkade hålla Dig upprätt i skolbänken? Men så blev det rast…och oj vilken fart det blev!

Du tänkte säkert inte på det då, men förvandlingen från ”usel form” till ”toppform” genomfördes ju faktiskt på bara några sekunder. På den tiden var det så självklart. Det ena var tråkigt och det andra var kul…

I vuxen ålder är det här inte alls lika självklart längre. Man tycker istället att man borde och måste hålla ut, trots att man helst av allt skulle vilja göra något annat. Det är lätt hänt att alla ”måsten” och ”borden” även tränger sig in i områden i livet där de inte har att göra. I fritids- och motionsaktiviteterna också. 

Till slut riskerar hela vardagslivet att bli tråkigt, och lusten och orken att överhuvudtaget göra någonting försvinner sakta men säkert. Och det faktiskt oavsett om Du är ”vältränad” eller inte.

Locka fram förmågan – med LUST!

Det finns många undersökningar som visar att vi vanliga dödliga bara använder 5-10% av vår verkliga förmåga till vardags. Topptränade idrottsmän kan kanske nå upp till 25-30% av vad de egentligen skulle kunna klara av.

En tolkning av ovanstående skulle kunna vara att toppidrottsmännens träning egentligen inte har ökat resurserna i sig. Istället har träningen lett fram till att de blivit bättre på att locka fram de resurser, som de redan har. 

Det här skulle ju i så fall kunna innebära att Du också faktiskt redan skulle kunna ha alla de resurser, som Du behöver för att kunna utföra de mest fantastiska prestationer.

Det enda som Du egentligen då behöver göra, är att lära Dig att locka fram krafterna. 

Idrottsmän/kvinnor sysslar med idrott. Rent definitionsmässigt så är idrott i alla dess former en lek. På samma sätt så är lekar, rent definitionsmässigt, i alla sina former  lustfyllda. Det finns därför anledning att påstå att idrottsmän lyckas locka fram sin fantastiska förmåga med hjälp av lustfyllda lekar.

Och det påstår jag med bestämdhet att Du också kan göra.

Ska motionsträning, i vilken form den än genomförs, vara riktigt effektiv, så måste den vara lustfylld. Stoppa ner alla plågsamheter i en gammal säck. Och släng sedan bort den! Se till att Du har kul och njuter av träningen istället. Ett sätt att göra det på, är att släppa fram barnet som fortfarande bor inom Dig.

De barnlika egenskaperna är Dina bästa resurser.

Se Dig omkring i bekantskapskretsen och i omgivningarna där hemma. De friskaste, mest uthålliga och högpresterande individer som Du kan hitta, de gladaste också, hittar Du bland ”småfolket”.

De brukar vara de första upp ur sängen om morgonen. Och inte vill de gå och lägga sig om kvällen heller. Nyfikna, entusiastiska, lekfulla, engagerade och med glädjen sprudlande, så kastar de sig rakt in i den ena aktiviteten efter den andra. Det är full rulle tills mamma eller pappa säger ifrån – att nu får det räcka för idag. 

Och där har Du dem – Dina allra värdefullaste egenskaper.

  • NYFIKENHET 
  • ENTUSIASM 
  • LEKFULLHET
  • ENGAGEMANG 
  • OCH ETT GLÄDJEFULLT SINNELAG.

Det är när dessa egenskaper släpps fram fritt och ohämmat som Dina gömda och verkliga resurser frigörs.

Leta upp dem igen, förstärk dem och var rädd om dem. Att förvandlas från ”orkeslös” till ”i toppform” kan faktiskt fortfarande gå på bara några sekunder. Även för Dig. 

Var Din egen förälder!

Alla mammor och pappor vet när det är dags att stoppa leken för en stund och istället se till att det stoppas in några tuggor mat i de högpresterande barnkropparna.

De vet också när det är dags att bryta helt och se till att ungarna kommer i säng och får vila ut ordentligt. Sura miner, gråt och tandagnisslan, när ingenting riktigt fungerar längre och allting börjar på att bli tråkigt, brukar vara tydliga tecken på att det är dags för barnen att hämta krafterna.

Det här är den självklaraste av självklarheter för alla föräldrar.

När det gäller barnen alltså!

När det gäller dem själva, så är det inte så självklart längre. Man ”borde” ju och till och med ”måste” ju fortsätta, trots att kroppen skriker efter en chans att få hämta krafterna igen. 

Var Din egen ”förälder”. Lär Dig att känna igen Dina egna trötthetstecken, så att Du kan stoppa i tid. Se till att Du får i Dig ordentligt med näringsrik mat när det är dags för det och se till att Du får vila ut och ladda batterierna ordentligt varje dag.

Det kommer att löna sig. Och visa sig – i bibehållen nyfikenhet, entusiasm, lekfullhet, engagemang och i ett sinnelag som lättare fylls med glädje. Och – förstås – i en förbättrad form.

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer