HÄLSA MENTAL TRÄNING PERSONLIG UTVECKLING

Tryck på ”skrattknappen”!


”Ett gott skratt förlänger livet.”

Okänd

Innan du läser vidare i texten, så föreslår jag att du provar följande övning.

Dra upp mungiporna i ett ordentligt leende. Det spelar ingen roll om du egentligen tycker att du har något att le åt. Bara gör det. Samtidigt vill jag att du noterar det korta ögonblick av välbefinnande och förnöjsamhet, som du känner just precis när mungiporna åker upp.

Leenden är förknippade med välbefinnande och vad som händer när du ler i ovanstående övning är att du ”trycker på välbefinnandeknappen”.

Leendet fungerar som en ”trigger” och som sådan utlöser det en kedjereaktion i kroppen, vilket utmynnar i att kroppen känner sig litet lättare till sinnes. När den reaktionen väl har kommit igång, så blir det faktiskt litet lättare att le igen. Och igen…

Du kanske har upplevt någon gång när du har varit på dåligt humör, kanske riktigt arg, att någon mitt i ilskan har kunnat locka dig till att plötsligt skratta, till exempel genom att kittla dig. Ilskan försvinner direkt och byts istället ut emot en kedjereaktion i rakt motsatt riktning, det vill säga ännu mera skratt och allt mera glädje.

Glädje är en känsla – men också ett fysiskt tillstånd. 

Att vara glad, att vara på gott humör är lika mycket en fråga om ett fysiologisk tillstånd – som du faktiskt själv försätter dig i – som det är en fråga om vad du tänker på eller upplever just då.

Det här innebär att när du är glad, så beter du dig rent fysiskt på ett visst sätt. Du ler eller skrattar, Du intar en öppen kroppshållning, ögonen hålls öppna på ett karaktäristiskt sätt, och så vidare.

Och när du beter dig rent fysiskt på ett sätt som uttrycker att du är glad, så upplever du också världen på ett sätt som gör dig litet gladare.

Det här gör att det blir enklare att tänka på och att göra roliga saker. Och när du gör det, så blir du naturligtvis bara ännu gladare…

På samma sätt fungerar det med ilska och dåligt humör.

När du är på dåligt humör, så beter du dig också på ett karaktäristiskt sätt. Det beteendet startar en fysiologisk kedjereaktion, som faktiskt gör att du blir på ännu sämre humör.

Nästa gång du blir arg eller känner dig på dåligt humör, lägg då märke till hur du egentligen beter dig.

Förmodligen så gör Du ungefär så här:

  • Du rynkar ögonbrynen.
  • Du spänner käkarna och drar ner mungiporna.
  • Du spänner axlarna och knyter kanske till och med  nävarna.

Prova i det läget att byta tillstånd genom att:

  • Lyfta litet grand på ögonbrynen.
  • Slappna av i käkmusklerna och dra upp mungiporna i ett litet leende.
  • Slappna av i axlar, armar och händer och ”ta världen i famn”istället.

Kropp och psyke påverkar alltid varandra.

Kroppen är beroende av psyket och psyket är beroende av kroppen, vilket gör det oundvikligt att psyket påverkar kroppen och att kroppen påverkar psyket. Detta förhållande kan du använda dig av för att själv skapa mer glädje i livet.

Ge psyket en kropp som är glad och kroppen kommer att få ett psyke som är glädjefyllt, vilket kommer att ge en ännu gladare kropp och ett ännu gladare psyke… Du kommer på så sätt att skapa en uppåtgående spiral av allt mer och mer vardagsglädje.

Låt leenden och skratt bli en självklar del av din vardag. Vänta inte på att ”något kul skall hända”. Ta initiativet själv och utsätt dig medvetet för situationer, som får dig att le och skratta. Gör varje dag saker, som du själv tycker är kul. Belöningen kommer inte att låta vänta på sig. Du kommer att få ett gladare liv, där du både mår och fungerar allt bättre och bättre.

© Bjorn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer