HÄLSA LIVSSTIL MENTAL TRÄNING PERSONLIG UTVECKLING

Skratta dig friskare..!


Norman Cousins var en amerikansk journalist och författare som blev känd för sina upptäckter om skrattets betydelse för hälsan. Han föddes 1915 och avled 1990, men hans forskning och insikter lever vidare som en viktig del av det som idag kallas skrattterapi.

Cousins var chefredaktör för Saturday Review, en av de mest inflytelserika tidskrifterna på sin tid. Han var också känd för sin skarpa och humoristiska skrivstil, som gjorde honom till en populär föreläsare och författare. Men det var när han drabbades av en allvarlig sjukdom som Cousins verkligen började utforska skrattets betydelse för hälsan.

År 1964 diagnostiserades Cousins med en sällsynt och smärtsam sjukdom kallad ankyloserande spondylit, som orsakade kronisk inflammation och smärta i ryggraden. Läkarna gav honom inte mycket hopp om tillfrisknande, och han fick höra att han bara hade några månader kvar att leva. Men Cousins vägrade att acceptera detta och bestämde sig för att ta saken i egna händer.

Han började experimentera med olika behandlingsmetoder och upptäckte snart att skratt hade en omedelbar och positiv effekt på hans smärta och allmänna välbefinnande. Cousins insåg att skrattet frigör endorfiner i kroppen, vilket är kroppens naturliga smärtlindring. Han började därför titta på komedier och läsa roliga böcker för att stimulera skrattet.

Cousins blev också intresserad av forskning som visade att skratt kan stärka immunförsvaret och förbättra den övergripande hälsan. Han började samarbeta med läkare och forskare för att undersöka skrattets terapeutiska fördelar. Tillsammans publicerade de flera vetenskapliga artiklar och böcker om ämnet.

En av Cousins mest kända böcker är ”Anatomy of an Illness”, som publicerades 1979. I boken beskriver han sin egen kamp mot sjukdomen och hur han använde skratt som en form av medicin. Boken blev en bästsäljare och inspirerade många människor att använda skratt som en del av sin egen hälsorutin.

Cousins betonade att skratt inte bara är ett sätt att distrahera sig från smärta eller sjukdom, utan också en kraftfull fysisk och mental process som kan påverka kroppen på djupare nivåer. Han menade att skrattet kan frigöra spänningar, minska stress och öka produktionen av positiva hormoner som dopamin och serotonin.

Cousins forskning och insikter har haft en betydande inverkan på området för komplementär och alternativ medicin. Idag används skrattterapi som en del av behandlingsprogram för patienter med olika sjukdomar och tillstånd, inklusive cancer, depression och kronisk smärta.

Det finns också skrattklubbar och skrattyogaklasser runt om i världen där människor samlas för att skratta tillsammans och uppleva de hälsofrämjande fördelarna. Skrattterapi har visat sig vara en effektiv metod för att förbättra humöret, minska stressnivåerna och främja en övergripande känsla av välbefinnande.

Norman Cousins upptäckter om skrattets betydelse för hälsan har banat väg för en ny förståelse av hur kropp och sinne är sammankopplade. Hans arbete har inspirerat och fortsätter att inspirera många människor att använda skratt som ett verktyg för att förbättra sin egen hälsa och välbefinnande.


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer