HÄLSA MOTION OCH FYSISK TRÄNING

Vatten…vatten…bara vanligt vatten..!


Här i Spanien är det värmebölja just nu. Det är varmt. Lita på det. Som om sommaren redan skulle ha anlänt.

Att den här artikeln handlar om vatten har med andra ord sin naturliga förklaring. Det är, som du säkert förstår, naturligt för mig just nu att hålla mig i närheten av det fantastiska, uppfriskande, helande och renande vattnet. Både fysiskt och i tankarna.

Vatten är livsviktigt för oss. Inget biologiskt liv, så som vi känner det, kan existera utan tillgång till rent, friskt vatten. 

Vi dricker vatten, vi håller oss rena med vatten, vi friskar upp oss med vatten, vi botar sjukdomar med vatten, vi lagar mat med hjälp av vatten… Listan på vattnets livsviktiga användningsområden kan göras lång.

Jag tänker i den här artikeln ge dig några tips och goda råd när det gäller användandet av vatten. Tips och råd, som du kan använda för att må och fungera ännu bättre.

  1. Drick ordentligt med rent vatten! Du består till cirka 70% av vatten. Denna vattenreservoar som du har inombords har bl.a. som uppgift att späda ut gifter. Det är naturligtvis viktigt att detta vatten byts ut hela tiden. Detta gör du genom att se till att varje dag dricka rikligt med vatten. Ca. 2 liter per dag för en vuxen person är lagom. Att dricka ordentligt med vatten håller också igång tarmarna. Att tillföra tillräckligt med vatten varje dag borgar för att du inte råkar ut för vätskebrist. Ett tillstånd som är vanligare än du tror och som sätter ner både den fysiska och psykiska prestationsförmågan. 
  2. Håll huden ren med hjälp av vatten! Huden är ett viktigt organ i kroppen. Bl.a. så sker en del av syretillförseln genom huden. Att hålla hela huden ren håller den processen i god funktion. Duscha eller bada hela kroppen i rent vatten varje dag. Lufttorka helst efteråt. Detta ger huden en chans att ”andas” ordentligt.
  3. Stimulera blodcirkulationen med hjälp av vatten. Olika bad och vattenkurer för att stimulera blodcirkulationen finns dokumenterade sedan långt tillbaka i tiden. Att växelvis doppa fötterna i kallt och varmt vatten ger blodkärlen i fötterna och underbenen ordentligt med gymnastik. Cirkulationen, främst i fötterna och underbenen, men också i resten av kroppen får ordentlig fart. Att spola hela kroppen med GRADVIS allt kallare vatten härdar kroppen och aktiverar hela dig. Sänk temperaturen gradvis så att du inte chockar kroppen. Ta bort munstycket till duschen så känns det behagligare.
  4. Vatten ger ett mjukt motstånd vid träning. Vatten är ett alldeles utmärkt medium att träna i. Att simma är ett sätt. Ett annat är att göra olika rörelser medan du är nedsänkt i vatten. När du rör på armar och ben nedsänkta i vatten, så måste du flytta undan vattenmassorna, vilket innebär att vattnet ger dig ett motstånd att arbeta emot. Ju snabbare du försöker röra på lemmarna, desto större motstånd. Genom att kraftfullt röra på armar och ben i olika riktningar, så kan du själv skapa ditt eget vattengymnastikprogram. Låt fantasin få fritt spelrum. Vattenmotståndet är mjukt och risken att du gör fel och skadar dig är praktiskt taget obefintlig. Om du använder badkläder; glöm inte att byta till torra kläder så snart du kommit upp ur vattnet. Blåskatarrer, prostatabesvär, svampinfektioner och urinvägsinfektioner kan frodas av fukten och kylan.
  5. Slappna av i vatten! Att stilla flyta omkring i vattnet ger en känsla av tyngdlöshet, vilket är en känsla, som kan vara väldigt avslappnande. Håller sedan vattnet samma temperatur som kroppen, så blir den avslappnande effekten ännu bättre. Har du inte tillgång till en varm bassäng, så kan du också få en fin avslappningseffekt i badkaret. Ett annat sätt att slappna av med hjälp av vatten är att låta andning och tankar följa havsdyningarnas lugna och rytmiska rörelser. Till och med ett regn kan vara avslappnande. Föreställ dig att du sitter i skydd för vätan och hur regnet bildar en ridå för både syn och hörselintryck.

Jag hoppas att dessa tips kan komma både till nytta och nöje. Själv tänker jag ta ett dopp i poolen nu. Flyta omkring ett tag i det ljumma vattnet och, eftersom det är mitt i natten, titta på stjärnorna. Vid den här tiden på dygnet brukar konstbevattningen också sätta igång. När den gör det tänker jag ställa mig bland vattenspridarna, blunda och låtsas att jag står mitt i ett hällregn… 

© Björn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer