HÄLSA MOTION OCH FYSISK TRÄNING

Några enkla, men goda, råd vid akuta ryggskott.


Då är det väl äntligen vår igen. Och snart försommar – med allt vad det innebär av uteaktiviteter, träning inför sommarens strandbesök och för många – ovant trädgårdsarbete. Våren, med allt vad den innebär av nya och nygamla aktiviteter, brukar därför innebära att den blir en ryggskottens tid.

Ett akut ryggskott, det vill säga en låsning av ryggen med tillhörande rörelsesmärta, kan vem som helst råka ut för. Faktum är att den här typen av problem har blivit en av våra vanligaste åkommor i rörelseapparaten. Till och med så vanlig att man skulle kunna tala om en folksjukdom.

Det finns många orsaker till att människan får ryggskott. Rent generellt kan vi säga att en led i ryggen förs ut i ett ytterläge och låses fast där. Detta gör att vi snabbt utvecklar ett akut inflammatoriskt tillstånd i mjukdelarna runt leden. Svullnad och smärta blir följden. Musklerna runt om i det angripna området svarar med spänning, kanske rent av kramp. Det för att ytterligare rörelser i leden skall undvikas. Patienten kan känna sig helt låst i ryggen och minsta rörelseförsök framkallar omedelbart starka smärtor. Tillståndet kan sitta i under många dagar, rent av veckor och är förknippat med ett mer eller mindre uttalat lidande. Ofta tvingas patienten till sjukskrivning.

Men hav tröst du som brukar eller kanske redan just nu har drabbats – Det finns en hel del, som du, som drabbad, själv kan göra – både för att minska lidandet och för att minska läkningstiden.

Här får du några goda råd, som kan vara till god hjälp.

  1. När du känner att ryggskottet är ett faktum – försök att hålla dig i stillhet. Det bästa är om du kan lägga dig ner omedelbart. Går inte det, så stå helt stilla med tyngden jämnt fördelad på båda fötterna. Undvik att sitta – det inre trycket mellan kotorna i ryggraden är betydligt större när du sitter än när du står.
  2. Använd andningen för att slappna av. Ett av de vanligaste misstagen, som görs i en situation som denna är att vi svarar på smärtan – och rädslan – genom att hålla igen andningen. Kan du undvika att drabbas av panik och fortsätta att andas lugnt och jämnt – och med magen, så kommer hela du att hålla muskelspänningarna under kontroll. Detta kan minska smärtan och därför ta udden av ryggskottet. Det här kan det vara bra att träna på som en förebyggande åtgärd.
  3. Kyl ner det smärtande området i ryggen. Använd en påse med krossad is. Ligg med ispåsen placerad över det smärtande området i ryggen under cirka 10 minuter. Kylbehandlingen kan minska svullnaden – och obehaget som den medför. Iskylningen kan du vid behov upprepa varannan timme under det första dygnet. Kom ihåg att inte ligga mer än 10 minuter åt gången på is. Detta för att undvika köldskador på huden.
  4. Håll ryggen stilla under förflyttning. Om och när du behöver röra på dig igen – gör det med största försiktighet. Alla onödiga rörelser i ryggen bör undvikas. Gör inga vridningar, sido-, framåt-, eller bakåtböjningar.
  5. Inta en bekäm viloställning. Under det första dygnet bör du tillbringa den mesta tiden liggande i ryggläge. Gärna i en viloställning med benen upplagda på något, så att Du får en 90º vinkel både i höfterna och i knäna.

Sätter Du in dessa åtgärder redan när du känner det första hugget i ryggen, så kan du få ryggskottet att klinga av inom 1-2 dygn.

Det är alltid förnuftigt att söka profesionell hjälp för eventuell fortsatt behandling och utredning av vad just du kan göra i förebyggande syfte för att i framtiden undvika att ryggskottet uppstår.

© Björn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer