HÄLSA LIVSSTIL PERSONLIG UTVECKLING

Tro´t om du vill men du lever i de stora möjligheternas tidevarv.


Aldrig tidigare har väl möjligheterna att skapa en allt bättre värld varit större än vad de är just nu, när behovet är som störst. 

Finanskris, arbetslöshet, fattigdom, politiska motsättningar, krig, terrorism, klimatförändringar och förutom allt annat elände även en världsomfattande pandemi.

Där har Du en del av symptomen på att vår världs hälsotillstånd inte är bra. 

Och tittar Du på enskilda människor, så hittar Du samma saker men i mindre skala. Pengar som inte längre tycks räcka till, otrygghet, slitningar i relationer, hårdnande attityd i samhället, sjukdomar, stress och mycket annat.

Världen mår inte bra. Och människorna som bor i världen mår inte heller så bra. Det ena orsakar det andra, och det andra orsakar det ena. En negativ, nedåtgående och söndrande spiral av elände, kriser och ohälsa är ett faktum.

Jag kanske är naiv, ”blåögd”, Du får kalla det för vad Du vill. Men jag tror fortfarande att den här världen kan vara en fantastisk plats att leva på.

Och jag tror att det inte bara finns en väg ut ur den här nedåtgående spiralen. 

Jag är övertygad om att det går att vända den till en positiv, uppåtgående spiral av välstånd, enighet, fred, trygghet, hälsa och lycka.

Jag bygger min övertygelse på det faktum att den här världen framförallt formas av varelserna som lever i den. Bland dessa finns till exempel Du, som orkar läsa det här, och jag.

Du kanske tror att vi ensamma inte kommer att kunna uträtta så mycket? 

Nedanstående artikel kanske kan få Dig att tänka om. Jag hoppas det.

För ska det bli någon ”ordning på torpet” igen, så får vi allt sätta gång att göra något. Allihop.

Någon måste börja. Och det skulle till exempel kunna vara Du och jag.

Hur?

Vi kan börja i det lilla.

Det kommer att räcka långt. Längre än vad Du kanske tror.


Om jag lyfter Dig och Du lyfter mig, så kommer vi att klättra tillsammans…

– – OCH JODÅ, VI HAR EN HEL DEL ATT LÄRA AV MYROR

Det finns mycket att lära av myror.

Jodå, Du läste rätt. Myror är kloka varelser. De har sannerligen förstått vitsen med att samarbeta i ur och i skur, i nöd och i lust, i framgång och i motgång. 

En ensam myra är liten på jorden, men tillsammans med andra växer den till en levande och ostoppbar organism, som bygger hela och väl fungerande samhällen av nästan ingenting. 

Den enskilda myrans knog märks nästan inte, men sammantaget, tillsammans med sina gelikar, åstadkommer den rena underverk.

Även Du ”drar Ditt strå till stacken”…

Människor bygger inga myrstackar. Vi bygger samhällen. 

Och som en myrstack är ett litet underverk byggt av många myrors arbeten, så är människors samhällen också underverk byggda av enskilda i samverkan, i enighet, i fred och i trygghet.

Din insats, hur liten Du än tycker att den verkar, har därför betydelse för hur samhället, Din omgivning, den värld som Du lever i, utvecklas. 

Hur Du än vänder på det här, så kan Du vara säker på en viktig sak. Det som räknas är de många små insatserna. Sådana som Du och jag kan göra.

Drar vi alla bara vårt lilla strå till stacken, så har vi snart vänt utvecklingen på rätt köl igen. Världen kommer att friskna till. Och vi med den.

Alla vill egentligen samma sak…

En viktig fråga är naturligtvis hur vi vill att våran ”myrstack” ska se ut.

Ett problem är att det ibland verkar som om alltför många vill att ”stacken” ska se ut på för många olika sätt. Och ska vi kunna bygga tillsammans, så måste vi ju vara ense om vad det är som vi ska bygga.

Men även om det förefaller som om vi vill olika, så vill vi ju alla egentligen precis samma saker. Och det oavsett var vi bor på den här jorden.

Vi vill ha goda förutsättningar för att överleva.

Vi vill känna oss trygga.

Vi vill känna oss uppskattade.

Vi vill leva lyckliga och bekymmersfria.

Där har Du dem. De fyra ”strån” som vi så idogt söker efter och försöker släpa hem till ”stacken”. Och det oavsett om Du är svensk, kines, amerikan, same, indian eller masaj. 

Överallt i världen så är ju det här precis vad alla vill. Och precis vad en hel värld behöver för att få hjulen att snurra.

Du kan…Vi kan!

Du är fantastisk. Inom Dig så bär Du på förmågan att förändra en hel värld, Din värld.

Du kan göra det genom något så enkelt som att släpa hem ett eller ett par extra ”strån” till stacken varje dag.

Tillsammans kan vi uträtta rena underverken.

För visst kan Du:

  • Använda Dina resurser, pengar eller annat, för att hjälpa både Dig själv och andra att överleva. Det är ju så de ekonomiska systemen fungerar. Du byter Dina resurser mot sådant som Du behöver och hjälper på så sätt någon annan att få det han behöver. Så länge Du sitter hemma med armarna i kors och inte gör något alls eller låter pengarna samlas i byxfickorna, så är ju vare sig Dina krafter eller pengar värda ett dyft. Det är ju först när Du byter dem mot något som Du behöver, som de blir värda något. Och visst kan Du sätta litet fart?
  • Skapa trygghet även för andra. Det enda Du behöver göra är ju att försäkra andra om att Du finns där med en hjälpande hand, om det skulle behövas. Visst kan Du. Och visst kan Du vara säker på att tryggheten vänder tillbaka till Dig. Också.
  • Vara generös med uppskattande ord och handlingar. Bra, är ett bra ord. Visst kan Du komma ihåg att använda det. Kommer Du ihåg att använda det ofta, så kommer andra snart att följa efter. Det lär inte dröja länge förrän det också träffar Dig, när Du som bäst behöver det.
  • Sprida glädje. Det gör Du enklast genom att själv prioritera sådant som gör just Dig glad. Visst kan Du, varje dag, se till att Du ägnar speciell uppmärksamhet åt sådant, som Du gillar att göra. Visst kan Du unna Dig att vara litet barnlikt lycklig.

Visst kan Du. 

Alla kan.

Vi kan!

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer