PERSONLIG UTVECKLING

Ta tjuren vid hornen…!


Det är kanske inte bekant för dig att jag bor och verkar i Spanien – solens land och skuggornas. Och tjurfäktningarnas…

Hursomhelst, här bor jag i alla fall sedan många år tillbaka.

Fortfarande så tycker jag nog att jag har kvar det mesta av det som är svenskt hos mig, även om det är naturligt att jag genom åren har lärt mig att uppskatta en hel del av den spanska livskulturen. 

Corridas de toros eller tjurfäktningar är en del av den spanska kulturen. Själv har jag trots mina 37 år här nere ännu inte blivit så där helbiten av just den traditionen.

Men ja, visst har jag också besökt en och annan corrida de toros.

Uttrycket – ”att ta tjuren vid hornen” – är däremot egentligen inget spanskt talesätt. 

Ingen spanjor vid sina sinnens fulla bruk skulle ens komma på tanken att ta tag i hornen på en helvild tjur. De vet naturligtvis vad som skulle kunna hända…

Ändå är det just det som jag vill slå ett slag för i nedanstående artikel. Du kan dock vara lugn – det är det gamla svenska uttrycket, som jag avser… Mycket nöje med läsningen.

”Ta tjuren vid hornen”

Minns du förresten hur det kändes när du själv ”tog tjuren vid hornen” senast?

Ta en liten stund på dig – för att minnas, alltså.

Att möta rädslan redan i farstun ger en känsla av styrka, av att vara en vinnare. Av att vara en handlingsmänniska.

Det ger en känsla, som lever kvar även efteråt. En känsla som kan återupplivas – genom att minnas situationen.

Så därför – när du nu ändå är i farten – leta upp ännu en situation i ditt minnesbibliotek. Och gärna sedan ännu en. Fortsätt förresten hur länge du vill…

Att minnas forna segrar på det här viset kan göra att du hittar tron på dig själv igen. Och med den dina möjligheter att ta tillbaka kontrollen över tillvaron.

Du för ett tyst men evigt samtal med dig själv – om dig själv – och för dig själv. Och det är i detta viskande samtal, som du berättar för dig själv om du egentligen törs lita på din förmåga eller inte.

Det är under sådana samtal som det avgörs om du kommer att ”beträda arenan” som en stolt matador eller om du kommer att gömma dig i kulisserna.

I detta tysta, inre samtal spelar minnen från tidigare händelser en stor roll. Det är ur dessa minnen, som din självbild växer fram. 

Minns du dig själv som en vinnare eller som en förlorare..? 

Frågan kunde lika gärna skrivas: Minns Du Dina tidigare segrar eller Dina forna ”förluster”..?

Bli en ”segersparare”..!

Samla dina segrar i en dagbok. Skriv ner dem och ta fram dem och minns dem. Skriv ner förlusterna också. Men se på dem som misstag och lär av dem. Och förvandla även dem till segrar.

Att inte ta tillvara dessa guldkorn i tillvaron är som att ”sälja smöret och sedan KASTA bort pengarna”. Se till att sätta in minnena på ett växande segerkonto istället.

Här i Spanien är årets tjurfäktningssäsong i full gång. I ditt och mitt liv pågår säsongen ständigt. Jag önskar dig ett fortsatt segertåg.

Du KAN. du också. Och du är sannerligen värd att bli ihågkommen för det.

Fortsätt bara framåt.

© Björn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer