HÄLSA PERSONLIG UTVECKLING

Sov i ro…


Sömn, att sova, att gå och lägga sig, läggdags, natt…

Flera av er som läser dessa ord har redan börjat att skruva på er. 

Det som kallas för ”sömnstörningar” är ett vanligt problem. Vissa har svårt att somna, andra har för lätt att vakna. Många har svårt för att somna och lätt för att vakna. Och att inte få sova tillräckligt kan ge allt ifrån en känsla av litet olust till rena paniken.

Gemensamt för alla drabbade är känslan av att inte få den behövliga vilan, av att inte få tillbaka krafterna, av rädslan att inte orka med dagen som kommer.

Återhämtning är viktigt.

Du förmår prestera de mest fantastiska saker. Och du kan göra det om och om igen. Bara du får tillfälle att återhämta krafterna mellan varven. Och en av de allra viktigaste aspekterna på återhämtningen är vilan – och framförallt den del av vilan, som utgörs av sömnen.

Att sova innebär att du försvinner från världen omkring dig en stund. Kvar blir bara du själv – din kropp och ditt sinne. Ett minimum av energi förbrukas och istället får kroppen chansen att bygga upp förråden igen.

Samma sak händer i sinnet. Efter den uppbyggande vilan så vänder du blad. En ny och oskriven sida har slagits upp. En ny dag ligger framför dig. 

Ge dagen ett värdigt avslut!

Konsten att kunna börja på allvar med en ny sida i ”boken” om ditt liv handlar mycket om att ha avslutat den föregående. Den sida som du skulle ha ”skrivit” igår.

Att göra ett avslut innebär att sammanfatta – för att kunna skapa en fortsättning. Att avsluta dagen innebär därför att sammanfatta den dag som varit – OCH att skapa tillförsikt inför den som kommer.

Några enkla frågor att ställa till dig själv .

  • Vad har du gjort idag, som du känner dig nöjd och tillfredställd med? Njut av det en stund och ge dig själv det erkännande som du är värd.
  • På vilket sätt kan du använda det för att komma vidare? Vad kan du göra redan i morgon?
  • Vad har du gjort idag som du känner dig missnöjd med? Vad kan du lära av det?
  • Vad är det bästa du kan göra i morgon?

Ägna en stund varje kväll åt att avsluta dagen. Varför inte tillsammans med teet, O´boyen eller vinet och i skenet från det levande ljuset. 

Ett bra dagsavslut föder lugn, tillförsikt och nya planer – av förhoppningar, möjligheter och sköna drömmar…

Sov sedan i ro.

© Björn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer