HÄLSA LIVSSTIL MENTAL TRÄNING PERSONLIG UTVECKLING

En naken sanning.


Själv tycker jag att det är sorgligt att så mycket plats tas upp i media för att med pekpinnar berätta hur vi ”BORDE” se ut.

Artiklar om hur du skall bete dig för att minska i vikt, hur du ska träna, hur och vad du ska äta, vad du ska smörja in dig med – det mesta förefaller ha fokus på hur du ”borde” se ut. 

Hur du kommer att må och fungera under processen får en underordnad betydelse. Det viktiga tycks bara vara hur du eventuellt kommer att se ut och till och med hur du kan förefalla se ut på ett visst sätt. Budskapet som förmedlas är sannerligen obehagligt:

”Du duger inte…inte som du är…eller ens ser ut…”

Kontakten med det som är så unikt vackert med varje individ, med den egna unika kroppen, går förlorad någonstans i störtfloden av sinnrikt gömda meddelanden och normer om hur du egentligen ”borde” se ut. Resultatet blir naturligtvis en massa människor, som känner sig skamsna och ledsna, till och med när de står ensamma inför sin egen spegelbild.

Ett uttryck för denna skam för det egna utseendet, för ens egen unika kropp, är rädslan för nakenhet. Inte bara litet blygsel, utan rädsla. Och det till och med när nakenhet borde få vara fullt naturlig och självklar.

Skrämmande många undviker platser där de riskerar att behöva blotta sin egen nakenhet, som till exempel gemensamma duschar, bastubad och till och med tillfällen när ens egna nära och kära kan få en skymt av ens nakna kropp.

Istället duschar man i simhallarnas tvättrum med badkläderna på, sitter invirad i fotsida badlakan och plågas i den gemensamma bastun och klär på sig i fuktdrypande badrum.

Och skulle någon ändå få en skymt, så kan resten av dagen vara helt förstörd av helt obefogade skamkänslor.

”Livet börjar med kärlek.” 

Uttalandet kan överföras på mycket. Inte minst när det gäller hur du sköter om din hälsa och ditt välmående.  

Ett sant hälsosamt liv, ett liv där du mår och fungerar på allra bästa sätt börjar med kärlek. Kärlek till dig själv, till det som är du, din unika kropp, ditt unika utseende, ditt unika jag.

Kärlek till den egna kroppen borde vara den självklara anledningen till att du gör saker för att sköta om dig själv.


Det du älskar är du stolt över. Börja din träning, ditt hälsosamma liv med en kärleksförklaring till dig själv.

Var stolt över dig själv, över hela din kropp, över ditt unika utseende. Ingen del av din kropp har gjort sig förtjänt av vare sig skam eller blygsel. Inte heller de delar som uttrycker vilket kön du tillhör. Naturlig nakenhet kan aldrig vara ful, utan är i själva verket egentligen helt självklar.

Betrakta med vördnad och respekt din spegelbild. Inte bara bilden av ditt ansikte utan den av hela din nakna kropp, det som är ditt sanna jag.

Du är unikt vacker. Hela du. När du accepterar och i själ och hjärta tycker det, då har du skapat de bästa förutsättningar för att du, från och med nu, kommer att göra de rätta sakerna för att du skall må och fungera på bästa sätt.

”Det du älskar sköter du om och det du känner skam inför, förnekar och till och med kanske avskyr, kommer du alltid att försöka förgöra.”

Björn Solum/författare

Inled din nya början, ditt nya hälsosamma liv, det som du kanske har tänkt låta börja just idag, det som ska få dig att må och fungera på bästa sätt, med en kärleksförklaring till dig själv och din unika kropp. Det är den bästa början, som du kan ge dig själv..!

Och det, om något, är en ren, skir och naken sanning.

©Björn Solum

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer