HÄLSA

Förstahjälpen vid akuta ryggskott.

Vad du kan göra själv vid akuta ”ryggskott”.

Med att råka ut för ett akut ”ryggskott” menas att du plötsligt känner en stark smärta och låsningskänsla i ryggen. Det vanligaste är ryggskott i den nedre delen av ryggen, men kan förstås även förekomma på andra ställen i ryggen.

Ofta kommer smärtan som ”en blixt från en klar himmel” under en häftig rörelse, t.ex. under en böjning eller vridning av ryggen. Ibland i samband med ett tyngre lyft av något slag, men faktiskt oftare under mer banala rörelser, som när man plockar upp en penna från golvet eller bara lutar sig framåt över ett bord. Andra vanliga situationer kan vara när du hostar eller nyser, sitter på toaletten eller tar dig in eller ut ur en bil…I den här artikeln tänker jag inte i detalj gå in på exakt vad som egentligen händer i ryggen vid akuta ryggskott. De exakta orsakerna är förövrigt olika för olika personer. 

För dig som kanske är drabbad av besvären är det förstås viktigare att få veta vad du själv kan göra när ryggskottet är ett faktum och du står där och knappt kan röra på dig på grund av de skarpa smärtor som du just då upplever. 

I deb här artikeln får du lära dig vad du själv bör tänka på och både kan och bör göra inom det första dygnet om och när du drabbas av akuta ryggsmärtor.

Akuta åtgärder om och när det händer.

Plötsligt händer det. Du har precis böjt dig framåt och när du rätar upp ryggen igen…PANG…det kan kännas som om någon sticker en kniv in i ryggen. Ryggskottet är ett faktum. 

De allra flesta blir rädda. Vissa får panik. 

Det känns ju verkligen som om något allvarligare har hänt.

Vad göra?

 1. Försök behålla lugnet, och försök att andas med lugna och jämna andetag. Försök sedan att räta upp ryggen långsamt med försiktiga rörelser. Att ge stöd med händerna mot nedre delen av ryggen kan göra det lättare.
 2. När ett akut ryggskott uppstår, så är det ovanligt att befinna sig i närheten av en säng eller ens möjligheter att lägga sig ner. Om du ändå befinner dig i närheten av en säng, ta dig dit försiktigt, utan häftiga rörelser. Lägg dig ner i en så smärtfri position som möjligt. Oftast på rygg och med ett par rejäla kuddar under knävecken så att du känner att du kan slappna av i hela kroppen.
 3. Befinner du dig långt ifrån en säng, luta ryggen mot en vägg, ett träd eller lyktstolpe t.ex.Stå med lätt böjda knän. Låt HELA ryggen, även huvudet, vila mot stödet. När du känner att den där första skarpa smärtan har lugnat sig – ta dig försiktigt till din säng eller annan lämplig plats där du kan lägga dig ner och sedan ligga kvar där. Ligg gärna på rygg med knäna böjda. Försök att slappna av.
 4. Nu är det dags att ge kroppen den vila den behöver. Ligg därför kvar i en så smärtfri position som möjligt tills du känner att du kan, vill eller behöver röra på dig, t.ex för att gå på toaletten eller för den delen ta dig till en riktig säng där du kan stanna kvar en längre stund. 
 5. Under det första dygnet handlar sedan det mesta om att försöka begränsa den inflammatoriska reaktion som ryggskottet ger upphov till. Det är så mycket vila som möjligt som gäller. Och med vila i det här fallet så är det alltså sängläge som menas. Dock med det förbehållet att så snart du känner att lätta och försiktiga rörelser är möjliga att utföras utan att smärtan förvärras nämnvärt, så bör du utföra sådana rörelser. Så här i början medan du ännu ligger kvar i sängen.
 6. Det är sällan som det är lämpligt att behandla ett akut ryggskott med någon typ av fysikalisk behandling under det första dygnet. Tvärt om så kan mycket smärta och obehag undvikas och tid sparas om du väntar med sådan behandling tills de inflammatoriska reaktionerna har passerat den akuta fasen, vilket brukar ske först efter det första dygnet. 
 7. Efter det första dygnet med mycket vila, så bör du ta dig upp på fötter och ta korta promenader runt i hemmet. 

Bra saker att tänka på!

 1. Även om smärtan kan upplevas outhärdlig och skrämmande stark i början, så kommer den att klinga av. Smärta är förövrigt kroppens sätt att berätta för dig att ”hit men inte längre…!”. På så vis är smärtan faktiskt din allierade och är därför ett sätt att hjälpa dig att förhindra att skadan blir än värre. Ser du på smärtan på det viset så blir den lättare att bära och därmed i de flesta fall även praktiskt taget omedelbart mildare.
 2. Akuta ryggskott leder väldigt sällan till bestående och invalidiserande besvär i framtiden. Din kropp har en fantastisk förmåga att själv läka de allra flesta skador och problem som den kan råka ut för – bara den får lite tid på sig och får rätt hjälp längs vägen.
 3. Även DIN kropp har förmågan att läka ut ett akut ryggskott. Allt den behöver är att du ger den chansen och möjlighet att göra så. Gör det ont så fort du försöker röra på dig, så är det vila som kroppen ber dig om. Gör det ont när du vilar för länge men mindre när du rör på dig, så är det lite mer rörelse den ber om. Gör det ont när du gör en speciell rörelse, så låt bli den rörelsen. Gör det ont när du sitter, så stå upp eller ligg istället. Just nu, så ber kroppen dig om din uppmärksamhet. Ge den det! Den använder smärta och obehag för att berätta för dig vad du behöver undvika att göra.
 4. Hjälp finns att få! Befinner du dig på Solkusten i södra Spanien, så kan du alltid kontakta mig, så lovar jag att jag ska göra allt jag kan för att få dig på fötter igen så snart som möjligt. Jag har lång erfarenhet, runt 40 år, av att behandla allehanda problem med ryggar.
 5. Befinner du dig någon annanstans så är mitt råd att kontakta någon terapeut, kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut som du har förtroende för. Det är viktigt att din rygg undersöks för att fastställa varför just du har drabbats. På så vis blir behandlingen mer effektiv och framtida liknande problem kan förebyggas.

© Björn Solum

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer