HÄLSA MOTION OCH FYSISK TRÄNING

Förbättra styrkan och bibehåll muskel- och benmassan i din kropp.


En effektiv, säker och tidsbesparande metod för att förbättra styrkan och bibehålla muskel- och benmassan kroppen är vad som många entusiastiskt sökande motionärer letar efter. Kanske även du som har hittat fram till det här blogginlägget.

Muskelträning, eller som det i de flesta fall benämns – styrketräning, är behäftat med många förutfattade meningar, påståenden och åsikter.

Bland dessa kan t.ex.nämnas att styrketräning bara är till för yngre, att det orsakar stelhet och klumpighet, att träningen måste få ta tid för att det ska bli resultat, att det bara kan bedrivas på speciellt utrustade gym, att det gör utövaren egotrippad, att det skulle vara lönlöst när man väl passerat ”bäst före-datum”, att träningen bara ger en ”massa onödiga muskler” som man inte har nytta av, osv…

Sanningen är i själva verket att alla i alla åldrar mår bra och ännu bättre av att ta hand om och bibehålla muskelmassan i kroppen. Sant är också att styrketräning, för att träningen ska vara effektiv, måste vara intensiv, vilket innebär att du behöver använda dig av din maximala styrka under träningen. Och ska du kunna göra det, så måste träningen kunna genomföras under kort tid… Och nej, du behöver inte ens speciella maskiner eller annan utrustning för att träna musklerna effektivt.

Att använda och att träna muskulaturen under hela livet, speciellt på äldre dar, är viktigt. Förlusten av styrkan i musklerna, och den följande förlusten av muskelmassa, tenderar att bli en grundorsak till orörlighet, stelhet och försämrad ämnesomsättning i kroppen för många äldre.

Och det är förövrigt inte bara musklerna som tränas när du utsätter dem för en belastning. Även benstommen i kroppen tränas, vilket för med sig att benskörhet kan motverkas.

Att träna för att förbättra kvaliteten på musklerna i kroppen är väl investerad tid. Inte minst med tanke på att den delen av träningen faktiskt kan genomföras effektivt på mindre än 15 minuter i veckan..!

Hur..?

Genom att tillämpa en gammal känd, men ofta bortglömd metod.

Isometrisk styrketräning

Isometrisk styrketräning, eller statisk styrketräning, är en metod där du arbetar mot ett motstånd utan att någon egentlig rörelse samtidigt sker. Ett exempel på en statisk övning är till exempel ”plankan”. Ett annat exemel skulle kunna vara när du försöker flytta på något riktigt tungt, tar i så mycket du orkar men inget sker. Eller för den delen pressar emot något utan att någon rörelse sker.

Isometrisk träning är ingen ny metod. Den har varit känd länge. Känd för sin effektivitet, men samtidigt betvivlad för sin enkelhet.

Fysiologiska studier har visat att:

 • metoden förbättrar styrkan minst lika bra som traditionell styrketräning. Den har till och med vissat sig effektivare än så kallad dynamisk träning. Studier har visat att styrkan kan förbättras med upp till 5% i veckan genom isometrisk träning. Ingen annan träningsform matchar det.
 • metoden gör det enklare att åstadkomma en maximal anspänning av muskulaturen, vilket är en förutsättning för en styrke- och muskeltillväxt.
 • tack vare att ingen rörelse sker under utövandet, så utsätts kroppens leder för avservärt lägre
 • skaderisk.
 • isometrisk muskelträning kräver ingen komplicerad eller skrymmande utrustning. Träningen kan därför utföras var som helst och när som helst.
 • alla kroppens muskler kan tränas effektivt med isometrisk träning.
 • isometrisk träning sänker blodtrycket i vila hos dem som tillämpar metoden.
 • den ökning av muskelmassan i kroppen som isometrisk styrkträning på ett effektivt sätt bidrar till, hjälper kroppen att snabbare förbruka och minska på fettlagren
 • isometrisk styrketräning förbättrar musklernas reaktionssnabbhet.
 • kroppen återhämtar sig snabbare efter ett isometriskt styrketräningspass än efter ett traditionellt styrkträningspass där du lyfter vikter.
 • effektiv isometrisk styrketräning av hela kroppen vare sig behöver eller bör pågå under längre tid än 10 minuter. (Faktum är att ett effektivt träningspass ofta tar kortare tid än det…)
 • isometrisk styrketräning kan därför med bestämdhet sägas vara en effektiv, säker och tidsbesparande träningsmetod som kan rekommenderas för alla åldrar och kanske särskilt för äldre personer även långt upp i åldrarna.

Vill du läsa en mer vetenskaplig rapport om den isometriska träningens effektivitet och verkan på kroppen, så rekommenderas den här länken.

Inom ramen för verksamheten på webbplatsen slappna-av.nu, så är just nu en kurs om hur du tar hand om dina muskler för att genom hela livet behålla en aktiv och väl fungerande muskelmassa under utarbetande. Vill du redan nu anmäla ditt intresse för den kursen, så skicka gärna ett mail och meddela oss det. Använd gärna kontaktformuläret som du hittar HÄR!

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer