HÄLSA MOTION OCH FYSISK TRÄNING

Om en Ferrari, kroppsvikt, muskler och…litet sunt förnuft.


Bland mina grannar finns en man som gillar bilar. Han har flera stycken. I samlingen finns bland annat en riktigt fräsig Ferrari med massor av ”muskler”. Den brukar han bara använda på lördagarna. Den drar så mycket bensin att det är rena ruinen att bara starta motorn. Till vardags använder han en mer ekonomisk VW Golf. 

VW Golfen utvecklar 90 hästkrafter. Ferrarin flera hundra.

Vi människor utvecklar också ”hästkrafter”. Det gör vi med hjälp av musklerna. Ju mer muskler du har – ju fler hästkrafter utvecklar du.

En bilmotor som har många hästkrafter drar mera bensin. Även när den går på tomgång.  På samma sätt så kommer en människokropp med ”många hästkrafter” att dra mera energi. Och det även när den ”går på tomgång”.

Den logiska slutsatsen kan bara bli att ju större muskelmassa som du har, ju högre energiförbrukning har du.

I välfärdsländer världen runt talas det nu för tiden mycket om problemen med övervikt bland befolkningen. Vi väger för mycket sägs det. Inte alltid talas det dock om VAD det är som väger.

Problemet är ju i själva verket inte ett problem med vikten. Problemet är istället att många har för stora lager av oförbränd energi – läs fettlager – i kroppen. 

Överviktsproblemet kan därför egentligen sägas vara ett problem i balansen mellan intag och förbränning av energin. Använder du mindre energi än vad du tar in så lagras energin i form av ökande fettlager litet varstans i kroppen. Använder du mer – ja, då kommer kroppen att hämta energin ur samma fettlager. Svårare än så är det egentligen inte.

Även när du är inaktiv, vilande, så förbränner din kropp energi. Det är många processer som är igång i kroppen. Du förbränner energi, även när du ””går på tomgång”. Och precis som en bil med många hästkrafter, så kommer ”tomgångsförbränningen” att vara högre, ju fler hästkrafter som du har kapacitet att utveckla.

Uträkningar har visat att om du ökar din muskelmassa med ett kilo, så kommer din ”tomgångsförbränning” under ett år att öka med motsvarande den förbränning som tillkommer om du skulle jogga en halvtimme tre gånger i veckan under ett helt år…!!!

Slutsats:

Vill du se över din vikt, titta inte så mycket på HUR MYCKET du väger. Se hellre på VAD det är som väger. Det är bara sunt förnuft.

Slutsatsen av det här kan bara bli att; vill du minska dina fettlager i kroppen, så behöver även träning som syftar till att öka din muskelmassa ingå i träningsprogrammet.

Din kropp är fantastisk på många sätt. Bland annat så kan den utvecklas och förändras. Till och med till en ”Ferrari”. 

Det är enklare än du tror. (Mer om det i en senare artikel…)

© Björn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer