HÄLSA LIVSSTIL MENTAL TRÄNING PERSONLIG UTVECKLING

”Släpp in våren och vårkänslorna..!

Hör du till dem som inte tror på astrologin, alltså på läran om hur vi påverkas av himlakropparnas rörelser och positioner på himlavalvet? Själv vet jag inte riktigt vad jag skall välja att tro på i dessa sammanhang. Astrologin är ju mest känd för uppställandet av horoskop och siande om framtiden. Och visst blir det en del trams och lösa boliner. Men ändå, visst påverkas vi av det som sker bland stjärnor och planeter. Det allra mest påtagliga är väl hur vi reagerar vid årstidsväxlingarna. Att det är vinter när det är vinter och sommar när det är sommar beror ju faktiskt på Jordens position i förhållande till solen. Och ingen är väl opåverkad av solens återkomst den här tiden på året…

Så visst påverkas vi av andra himlakroppar. Jag gör det. Och du med. Och visst skulle det väl vara spännande att bara tillåta sig själv att ”åka med” ännu mer?

Släpp in våren!

Några riktiga vårkänslor lär du inte få uppleva, om du inte är öppen för dem. Du måste bejaka dem, uppmärksamma dem, om du vill att de skall fylla dig med den där riktigt pirrande lusten. Och det är just det som är så speciellt med våren.

När våren väl kommer blir ju allt plötsligt så påtagligt. Det blir ljusare och ljummare kvällar, dagarna börjar tidigare, hela naturen fylls av liv och rörelse, det börjar växa, fåglar återvänder, skogar och ängar sjuder av liv, hela naturen färgas av blommor och blad. Framförallt så blir det varmare och isar bryts upp och smälter. Det blir dropp från istapparna och vårbäckar som porlar ljuvt och förförande.

Våren märks sannerligen också på människorna. Även på dig och på mig. Orken och lusten tycks återvända med ljuset och värmen. Stängda dörrar och fönster åker upp på vid gavel, kläder tas av, stela ansiktsmuskler tinar och spricker upp i leenden allt oftare. Det blir litet mera tjo och tjim och glada upptåg helt enkelt.

Det känns lätt, och oftast självklart, att bara låta sig ryckas med i den lustfyllda våryran. Våren släpps in i stugor och kojor. Och den smittar. Det blir vår, även i vintertrötta själar. Och ju mer den släpps in i våra liv, desto mera vår tycks det bli.

Så det är dags nu kära läsare. Släpp in våren! Öppna dörrar och fönster och öppna även sinnena. Insup allt vad våren bär med sig. Leta vårtecken, njut, sjung och var glad. Låt dig bara ryckas med. Och ta för all del även med dig de andra, de som finns där runt dig.

Gör det du längtat efter!

Vintern är en längtans tid. Vi längtar bort från dess vedermödor och karga mörker och kyla. Framförallt så längtar vi efter vårens lust och löften om nystart och behagligare dagar. Vad just du längtar efter rent konkret, är det naturligtvis bara du själv som vet. Det viktiga är att du längtar, du också. För längtan föder ju drömmar och drömmarna leder dig obevekligt närmare det som du längtar efter. Såtillvida du inte bromsar dig själv förstås…

Ska drömmarna kunna uppfyllas i verkligheten, så krävs det handling. Det krävs att du gör det du längtat efter.

Så – bara gör det..!

  • Ut och njut i vårsolens gassande, lyssna till smältvattnets porlande, plocka en bukett tussilago, räkna in flyttfåglarna, ställ in snöskoveln för det här året och plocka fram krattor och spadar istället.
  • Ut och glid med cykeln på den vårtorra asfalten, ät lunchen på en uteservering, eller gör en picnic i en soldränkt slänt.
  • Njut av värmen från solvarma timmerstockar medan istapparna smälter och droppar från taken.
  • Ut i skogen och njut av fåglarnas konserter och av konstverken som naturen själv målar upp med blommor och grönska och blåa himlavalv.
  • Njut av en glass på en bänk medan hela staden ler och lever.
  • Gör det du har längtat efter. Bara gör det.
  • Släpp alla tankar på bekymmer och vedermödor – Uppmärksamma istället det som bara är. Här och nu.

Den långa vinternatten är över. Nu väntar faktiskt sol och gröna ängar. Så ”släpp fångarne loss – det är vår..!”

Tillåt dig själv att sjunga, dansa och älska – fri och själaglad och i lust och fägring stor… 

Vill du få litet luft under vingarna så lysna gärna på den här gamla minipausen från slappna-av.nu:

© Björn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer