HÄLSA LIVSSTIL

Räck ut en hand – för hälsans skull..!

”Skall vi skapa en ny livsregel från och med ikväll: försök alltid att vara litet snällare än vad som är nödvändigt.”

/James Matthew Barrie – författare av ”Peter Pan”

Runt omkring dig, så finns det många som just nu mår litet sämre än vad de egentligen borde. Det finns naturligtvis en och annan som är sjuk och mår dåligt av det, men det finns många fler som befinner sig långt ifrån det välmående som egentligen borde vara en självklarhet för dem. Och det av en helt annan och kanske okänd orsak.

Du kanske själv hör till de mindre lyckliga…? Kanske till och med utan att du ens är medveten om det. I vilket fall så finns det ett hälsoknep, som du har all anledning att ta på allvar. Det är nämligen ett av de allra effektivaste…

Vill du glömma besvären, så behöver du bara glömma dig själv för en stund.

Att bry sig om något utanför sig själv – andra människor, husdjur, hobbies, etc. – tycks vara en av de allra effektivaste metoderna för att hålla sjukdomar, smärta, ångest, depressioner och annat elände på behörigt avstånd.

Undersökningar visar att de som är engagerade i frivilligt hjälparbete rapporterar en högre grad av välmående än de som är helt lediga och mer direkt ägnar sig åt sig själva och sin egen hälsa. Smärtor, nedstämdhet och krämpor tycks fara all världens väg, när man engagerar sig på ett meningsfullt sätt i andra människor och deras speciella problem. Frivilligheten spelar en viktig roll. Bland de som känner sig förpliktigade eller tvingas att hjälpa till, så tycks besvären istället öka. 

Vi är alla individer, men vi tillhör samma ”sociala kropp”.

Du är du och jag är jag. Vi har var och en våra speciella styrkor… och svagheter. Av den anledningen så kan vi uträtta mer tillsammans än vad vi skulle kunna var för sig. När det kommer an på ett gott samarbete, så blir sällan 1+1=2. Resultatet blir oftare 3 eller ännu mer. Familjer, föreningar, gäng, företag, samhällen, unioner bildas av samma enkla anledning – livet och utvecklingen underlättas, även för individerna själva. När din grupp utvecklas, så utvecklas även du. Och när du utvecklas, så utvecklas gruppen.

Precis som du som individ är en levande kropp, så är gruppen och samhället också en slags social kropp som lever och utvecklas. Du behöver samhället och samhället behöver dig. Du är beroende av att insatser görs för dig, likaväl som din insats behövs av andra. Att ”hjälpa till” känns därför alltid meningsfullt. Du ges möjlighet att visa dina starka sidor och andra får en chans att dra nytta av dem. Din styrka stärker på så sätt den sociala kroppen.

De hjälpsökande behöver dig… och du behöver de hjälpsökande…

Visst har du upplevt hur bra det kan kännas att få tillfälle att visa sig på styva linan? Du plockar fram dina allra bästa sidor, alla dina styrkor och fördelar och blir uppskattad för det. Och ännu bättre känns det ju, om någon annan till och med får nytta av det som du förmår. Du mår på så vis faktiskt bättre av att du får ”hjälpa till”.

Att de hjälpsökande kan behöva just dig är enkelt att tänka sig, men du ”behöver” ju faktiskt de hjälpsökande också! – för att du skall få tillfälle att må ännu bättre. Faktum är att din önskan om att fylla en funktion i den ”sociala kroppen” är en av de starkaste drivkrafterna, som du har. Och när du släpper loss den kraften, så svarar kroppen med ett ökat välbefinnande. Det är dock viktigt att det sker frivilligt. När din hjälpinsats är frivillig, så hjälper du ju till med lust och hjärta. Pliktkänsla och tvång skapar bara olust och välbefinnandet uteblir. 

Hitta Din egen form för att hjälpa till.

Hur litet du än tycker att du har att bidraga med, så har du ändå alltid något, som kan vara värdefullt för någon annan. Framförallt så har du fröet till ett meningsfullt engagemang groende inombords. Du har din goda vilja och du har din önskan om att själv utvecklas och må ännu bättre.

Så, här ska du få några enkla förslag på vad du skulle kunna göra..:

  • Har grannen ont i ryggen? Skotta av hans garageuppfart också!
  • Har grannfamiljen litet problem? Plocka in ungarna på saft och bullar!
  • Har favoritlaget i hockey bekymmer? Det finns alltid något du som supporter kan göra utan att det kostar dig ett öre!
  • Är det dålig sammanhållning i grannskapet? Ställ en liten blomma utanför varje dörr – utan att meddela från vem – och det bara för att se vad som händer!
  • Alla behöver ibland en vän…var den vännen..!

Visst kan du…om du bara låter det få komma inifrån dig själv…från hjärtat..!

Var stolt över dina speciella styrkor. Låt andra få del av dem också. Använd dem och gör det frivilligt utan att nödvändigtvis förvänta dig något i gengäld. Var istället tacksam för att du har förmågan att kunna hjälpa till. Sådan tacksamhet kommer förr eller senare alltid tillbaka till dig själv. Inte minst genom ett ökat välbefinnande och en ännu bättre hälsa.

© Björn Solum


Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer