LIVSSTIL PERSONLIG UTVECKLING

Operation lyftet.


Häromdagen träffade jag en gammal god vän. Det var ett tag sedan vi träffades, så det var ett glatt återseende.

Min gamle vän, Luis heter han förresten, är en glad lax som alltid har nya och spännande projekt på gång. Den här dagen gav han mig en idé, som ju mer jag tänker på det, ju mer spännande tycker jag att det är.

Luis kom gående ensam på trottoaren när jag passerade med bilen, så jag saktade in och erbjöd honom skjuts. Vi hann inte mer än stanna vid nästa stoppljus förrän det började hända saker.

Han kastade sig plötsligt ut ur bilen, sprang fram till en äldre dam som stod på trottoaren och gav henne en kyss mitt i pannan.

Därefter var han lika snabbt tillbaka inne i bilen igen. Medan han hängde ut genom sidofönstret så ropade han till den något förvånade damen att ”han aldrig kan motstå en vacker kvinna”.

Folk runt omkring reagerade och det blev riktigt livat ett tag där på trottoarkanten. Många skrattade och kom med allehanda uppmuntrande kommentarer till den ”lyckligt lottade”. 

Jag hann inte uppfatta allt som sades men att döma av Luis nöjda min när han sjönk tillbaka ner i bilsätet, så verkade det ha blivit ett lyckat upptåg. Och nog tyckte jag att kvinnan ifråga sträckte litet extra på sig, när jag såg henne försvinna i backspegeln.

Vid nästa stoppljus var det så när dags igen, men jag lyckades hejda Luis i sista stund och fick honom istället att berätta vad det i herrans namn var, som han nu hade på gång.

Vad tror du händer efter det här?” frågade han mig. 

Vad tror du att hon tänker på under resten av dagen? Och kanske under flera dagar framåt. 

Det ska jag tala om för dig att hon garanterat kommer att titta sig själv i spegeln, när hon kommer hem. Hon kommer att stå där en stund och konstatera att hon kanske inte ser så pjåkig ut ändå. 

Hon blir på gott humör och när hennes man kommer hem så möter hon honom på ett annorlunda sätt. Hennes goda humör smittar av sig även på honom.

Dom tillbringar en trevlig kväll tillsammans, kanske går dom ut och tar en drink. Han kanske rent av bjuder på restaurang. 

I morgon när han vaknar är han fortfarande på gott humör, han visslar och sjunger och när han kör till jobbet, så är han generös och vänlig i trafiken.

Han kanske till och med hälsar glatt på både fotgängare och andra trafikanter. Dom blir också på litet bättre humör och sprider detta vidare till andra, som dom möter. 

När han kommer till jobbet så går allt som en dans. Chefen blir på gott humör. Jobbarkompisarna likaså. De blir ännu gladare för att chefen är glad och chefen blir ännu gladare för att alla gör ett bättre jobb. 

Kunderna blir glada och lägger fler order, pengarna strömmar in och bankchefen blir nöjd och tillfreds. Andra bankkunder blir bemötta med mer förståelse och dom blir gladare, vilket sprider sig vidare till deras arbetsplatser. 

Hjulen börjar rulla, förstår du. Folk får mera lust helt enkelt. 

Du anar inte vad en liten gest av uppskattning till någon som inte väntar sig det kan åstadkomma. Rena underverket.

Även om den gode Luis lät fantasin rusa iväg på hans typiska vis, så kan vi nog alla hålla med om att våra handlingar i samverkan med andra har en inverkan på vad som händer därefter. 

Det var någon som sa åt mig en gång att om så bara en liten fjäril viftar på vingarna i rätt ögonblick och under rätt omständigheter, så kommer vädret att påverkas på andra sidan jordklotet.

Hursomhelst så gav den här händelsen med Luis mig en idé. En ljus sådan.

Operation ”Lyftet”

Skulle det inte vara roligt att se vad som händer?

En vänlig gest ämnad för någon som inte väntar sig det? Kanske några ord av uppskattning? Ett leende i samförstånd? En klapp på axeln? Varför inte sluta fred med någon som Du käbblat med? En hjälpande hand till någon som inte väntar sig det?

Vad som helst, som gör att någon blir glatt överraskad.

Tänk efter själv. Hur skulle Du själv reagera? Du berörs, eller hur Det blir plötsligt litet roligare igen.

Så sant som det är sagt. Det man sår får man skörda.

Vänlighet, glädje, lust. Det smittar av sig. Var så säker. Förr eller senare kommer det tillbaka. Till Dig själv.

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer