HÄLSA LIVSSTIL

Låt hjärtat va mé…


Det är lätt att få intrycket att om du bara gör si och så och äter si och så, så kommer du att vara utom fara och ditt hjärta kommer att fortsätta att slå och pumpa blod under många år än. 

Hjärtats väl och ve har under årens lopp kommit att bli biologins och fysiologins angelägenhet.

Den medicinska forskningen har naturligtvis lärt oss mycket om hjärtat och förståelsen för dess funktioner ökar hela tiden. Idag vet man mycket om hur man kan förebygga och till och med bota många hjärtsjukdomar.

Men ändå – allt fler och alltför många hjärtan slutar att slå långt innan det borde vara dags.

Varför? 

Ja, varför tickar ditt hjärta överhuvudtaget?

Det är ett tag sedan som vi hörde Sonya Hedenbratts glada röst i refrängen ”Låt hjärtat va me…”.  Vissa av er som läser det här kanske inte ens har hört uttrycket i rubriken förr. ”Låt hjärtat vá mé…” var på nästan allas läppar den gången det begav sig. Uttrycket användes i alla möjliga sammanhang och stöttes och blöttes tills det förvandlades till en nästan utnött klyscha.

Men det finns ett djup i klyschan, som det kan vara väl värt att uppmärksamma.

Att hjärtat är ett livsnödvändigt organ, det vet du redan. Att det behöver skötas om likaså. Slå upp vilken tidning som helst, så kommer du att hitta det ena goda rådet efter det andra. Råden handlar om kolesterol, om träning, stress, övervikt, olika näringsämnen, socker och fett och om livsstilens inverkan på hjärtats väl och ve.

Strikt fysiologiskt så drar hjärtmuskeln ihop sig som en reaktion på en elektrisk impuls ifrån nervsystemet. Impulserna fortgår automatiskt och hjärtat fortsätter att pumpa om och om igen och du hålls vid liv.

Var gnistan som tänder livslågan egentligen kommer ifrån hör dock fortfarande till en av livets stora gåtor. Frågan om varför hjärtat överhuvudtaget slår, sett ur ett filosofiskt perspektiv, är svårare att svara på.

Sedan urminnes tider har hjärtat fått stå som symbol för kärleken. För det glädje- och lustfyllda engagemanget i andra människor och för glädjen över livet självt. Och det finns naturligtvis ett skäl till det.

Ett starkt och väl fungerande hjärta gör att din kropp orkar. Men det är ingen garanti för att DU som helhet skall orka.

I själva verket är det kärlek, lust och glädje som utgör grunden för det som du behöver. Det som gör att blodet flyter hett och rött genom kroppen. Det som gör att hjärtat inte bara pumpar blod, men också får det att klappa självklart och engagerat. Och av sig självt…

Livet börjar med kärlek. Först därefter skapas embryot och hjärtat tickar igång. På samma sätt skapas embryot till framgång med allt vad du gör i livet. Med ett personligt och kärleksfullt – kalla det gärna passionerat – engagemang.

Vad du än sysslar med, är det så i arbetet, i umgänget, i vardagslivet, i motionsslingan, på gymet, i trädgården eller ute på golfbanan – ge hjärtat något att klappa för.

Ge det glädje, lust och engagemang och du kommer att belönas – med en bättre förmåga och med ett rikare liv. Och ett friskare hjärta…

Låt hjärtat va mé, glöm för all del aldrig dé…

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer