HÄLSA LIVSSTIL MENTAL TRÄNING PERSONLIG UTVECKLING

Återupptäck ditt nakna, sanna jag…


Nakenhet kan betraktas utifrån olika perspektiv. Att vara naken kan du vara fysiskt, själsligt och intellektuellt och förstås alla tre samtidigt. Var och en av dessa dimensioner av nakenhet kan var för sig erbjuda en djupare förståelse av vad det innebär att ”vara naken”.

”Att kasta av sig kläder är som att kasta av sig rädslor—båda ger befrielse.”

Fysisk nakenhet är den mest bokstavliga formen och den som de flesta människor tänker på när ordet nakenhet nämns. Den handlar om avkläddhet, att visa kroppen hur den ser ut utan skyddande och döljande kläder. 

Samhällets syn på fysisk nakenhet varierar kraftigt, från kulturella och religiösa stigmatiseringar till att vara en symbol för frigörelse och befriande naturlighet. 

På ett sätt kan fysisk nakenhet representera en återgång till ett mer ursprungligt tillstånd. Ett tillstånd som innebär frihet från samhällets pålagor, fördomar och moraliska normer. Samtidigt kan den också bli en källa till skam, utsatthet och sexuell objektifiering. På vilket sätt, beror främst på de värderingar som vi låter omgärda den typen av nakenhet.

”Nakenhet handlar inte bara om kroppen; det handlar lika mycket om att blotta själen.”

Själslig nakenhet går djupare än det yttre skiktet av kroppen och berör istället vårt innersta jag. Här handlar det mer om att visa sin sanna natur, att vara transparent och ärlig med de egna känslorna och de egna tankarna. 

Själslig nakenhet innebär att öppna upp sitt hjärta och sin själ för andra, att våga visa sårbarhet och att låta andra upptäcka de delar av vårt inre som vi alltför ofta väljer att dölja. 

Den själsliga formen av nakenhet kan skapa starka band mellan människor, men kan också vara skrämmande och utlämnande, eftersom sådan nakenhet innebär att vi blottar våra mest privata tankar och känslor, vilket gör oss sårbara för dömande, etiketterande och kanske till och med avvisning i sociala sammanhang.

”I vår nakenhet kommer vi i kontakt med vårt mest äkta jag.”

Intellektuell nakenhet handlar om att avtäcka sina egna sanna tankar och idéer istället för att gömma sig bakom de ordval av försiktighet som ofta används i intellektuella sammanhang. 

Att vara intellektuellt naken innebär att våga presentera sina idéer och övertygelser på ett öppet och ärligt sätt, utan att blygt dölja dem bakom akademisk jargong, sociala förväntningar, fördomar eller för den delen bakom ens egna förvärvade tankebarriärer. 

Intellektuell nakenhet kan, om den släpps fri, leda till djupa insikter och genuina diskussioner, eftersom det tillåter oss att fritt mötas på en mer autentisk nivå istället för att låtsas vara någon vi inte är. Samtidigt kan det också innebära en risk, eftersom blottandet innebär att man också blottar de egna osäkerheterna och potentiella brister i det egna tänkandet.

”Det finns en vild, otämjd frihet i att kasta av sig våra skal.”

Alla dessa former av nakenhet – fysisk, själslig och intellektuell – har det gemensamt att de handlar om att våga visa sig själv utan skyddande skal, utan att gömma sig bakom lagren av döljande klädestyg, tillbakahållna känsloyttringar eller vedertagna intellektuella yttranden och ibland rena floskler. 

Nakenhet, i de ovan beskrivna formerna, uppfattas och upplevs tyvärr ofta i nutidens strävanden efter likformighet som ett tillstånd av försvarslöshet, men skulle också istället kunna ses på som en underbar möjlighet till frigörelse av äkthet – till att just du till exempel, just du som läser det här, som människa i den här Världen, äntligen kan få vara dig själv, precis så vild och otämjd som du är, tycker, tänker och ser ut… 

Nakenhet, i vilken form den än avses, kan av många upplevas skrämmande, men kan av samma anledning också förvandlas till en källa av nyfunnen kraft och lust inför dig själv och det liv som du har fått dig tilldelat. Att våga ”visa sitt nakna jag” skulle faktiskt kunna få dig att upptäcka den ocean av nya glittrande möjligheter som trots allt finns, även för dig, i vår Värld.

Nakenheten, i dess olika former, tillåter oss att vara helt och hållet oss själva, fria från alla otympliga skal, som förvisso kan skydda oss, men även hindra och stänga in oss bakom gallren av sådant som bara begränsar oss.

Vi är alla olika, och vi kan därför bidra till allas väl på olika sätt. Det viktiga är det faktum att vi alla finns och att vi behövs – för varandra. 

Världen behöver dig – precis så som du är, tänker och ser ut. Var därför stolt över dig själv – våga visa din nakenhet, våga vara dig själv, precis så som du är..!

Det är så du återupptäcker ditt eget nakna och därför sanna jag.

© Björn Solum

Leave a Reply

Vår webbsida använder cookies. Genom att klicka på "godkänn" så accepterar du vårt användande av cookies.  Läs mer